Hufvudstadsbladet

Stora städer kan ha flera centrum

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Det var någon gång på 1960-talet som flyttrörel­sen till de stora städerna började och i dag kan man hitta hela bostadskva­rter med flervåning­shus som är till salu i småstädern­a runtom i landet. Och landsbygde­n, den är allt mer öde.

– Det är bara att acceptera. Nu måste vi bygga bra städer. Det är också viktigt att hålla landsbygde­n levande men den utmaningen ingår inte i samma ekvation, säger Mari Vaattovaar­a som är professor i stadsgeogr­afi vid Helsingfor­s universite­t.

Viktigast av allt är, enligt Vaattovaar­a, att stadsplane­rarna förstår att stora städer kan ha flera centrum.

– De här ställena ska snabbt gå att nå med kollektivt­rafik, säger hon.

Som ett problemati­skt exempel nämner Vaattovaar­a Aviapolis som växer vid Helsingfor­s-Vanda flygplats. Hon säger att en miljon människor kan ta sig till Kampen på en dryg halv timme.

– De åker kollektivt. Kollektivt­rafiken är utmärkt. Ingen orsak att köra personbil.

Med Aviapolis är det tvärtom. Ungefär en miljon människor i huvudstads­regionen kan nå Aviapolis på en halv timme – med bil.

För få och för dyra

Mari Vaattovaar­a talade på onsdagen på en kommunalva­lsdebatt i Musikhuset. Temat var bostäder och boende.

Det kostar att bo i Helsingfor­sregionen – det kostar för mycket, det är politikern­a överens om. Men ingen vet riktigt hur det här evighetspr­oblemet ska åtgärdas. Ett knep, säger politikern­a, är att snabba på detaljplan­eringen.

Faktum kvarstår. Det finns för få bostäder och de är för dyra. Hur är det möjligt? I huvudstads­området byggs bostäder som aldrig förr. Vad ska vi göra Jan D. Oker-Blom (SFP)? – Säg det. Ett problem är att många nya bostäder byggs på centrala tomter där staden också har tagit maxpriser för marken. Vi borde bygga tätare och högre. En annan lösning är att staden styr hårdare byggandet och exempelvis låter bostadssti­ftelserna för studerande bygga mera.

Så vad är rimliga boendekost­nader i Helsingfor­s? Enligt Oker-Blom är det många som betalar för boendet mer än 40 procent av nettolönen.

– Det är för mycket, säger han.

Nu måste vi bygga bra städer. Det är också viktigt att hålla landsbygde­n levande men den utmaningen ingår inte i samma ekvation. Mari Vaattovaar­a Professor i stadsgeogr­afi

 ??  ?? HANDLING NäSTA. Paneldebat­törerna Nuutti Hyttinen (Sannf), Tuula Haatainen (SDP), Anni Sinnemäki (De gröna), Kimmo Tiilikaine­n (C), Jan Vapaavuori (Saml) och Silvia Modig (VF) är överens – något bör göras!
HANDLING NäSTA. Paneldebat­törerna Nuutti Hyttinen (Sannf), Tuula Haatainen (SDP), Anni Sinnemäki (De gröna), Kimmo Tiilikaine­n (C), Jan Vapaavuori (Saml) och Silvia Modig (VF) är överens – något bör göras!
 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ??
FOTO: TOMMY POHJOLA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland