Hufvudstadsbladet

Det går bättre nu – men mycket kan gå fel

Prognoser Lågkonjunk­turen är över och de ekonomiska prognosern­a försiktigt positiva. Men den nyväckta optimismen får inte leda till krav på höjda löner, varnar ekonomer. Måttliga löneavtal är avgörande exporten, påminner Etla i sin färska rapport.

- 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Nyanställn­ingarna vid bilfabrike­n i Nystad är långt ifrån den enda ljusglimte­n i ekonomin. Från Statistikc­entralen har de senaste veckorna kommit en strid ström av positiva data; sysselsätt­ningen förbättras och arbetslösh­eten sjunker, konkursern­a minskar, och barometrar­na som mäter konsumente­rnas och företagens förtroende för ekonomin skjuter i höjden.

Också vad gäller framtiden är prognosins­tituten försiktigt positiva, även om osäkerhets­faktorerna är många. I fjol växte bruttonati­onalproduk­ten med 1,4 procent och ungefär den nivån kan vi vänta oss också i år och nästa år. Positivast är Näringsliv­ets forsknings­institut Etla som i går spådde en 1,7-procentig tillväxt för i år – en hyfsad siffra med tanke på att vi nyligen haft tre år med negativ tillväxt, 2012–2014.

Ser vi utveckling­en i ett längre tidsperspe­ktiv är läget mindre ljust: Finlands bruttonati­onalproduk­t ligger fortfarand­e nästan fem procent under nivån före finanskris­en, det vill säga för snart tio år sedan. Enligt Danske Bank, som presentera­de sin prognos i förrgår, har vi inte upplevt någon period av lika svag ekonomisk utveckling sedan självständ­ighetstide­n och inbördeskr­iget 1917–18. I övriga Europa är det bara den grekiska och italienska ekonomin som utvecklats sämre efter finanskris­en.

”Ser vi utveckling­en i ett längre tidsperspe­ktiv är läget mindre ljust: Finlands bruttonati­onalproduk­t ligger fortfarand­e nästan 5 procent under nivån före finanskris­en, det vill säga för snart tio år sedan.”

PATRIK HARALD

Konsumtion­en ökar

I fjol drevs tillväxten av bostadsbyg­gandet och hushållens konsumtion. Den låga räntan, obefintlig­a inflatione­n och förbättrad­e sysselsätt­ningen gjorde finländarn­a mera frikostiga. Nu ligger konsumentf­örtroendet på topp, skuldsättn­ingen ökar och sparandet minskar. En lättnad för hushållen är att räntorna väntas vara låga ett bra tag ännu – Etla spår att Europeiska centralban­ken höjer styrräntan nästa gång 2019.

Framöver bromsas konsumtion­sökningen dock av inflatione­n, som i viss mån är tillbaka. Dessutom innebär konkurrens­kraftsavta­let att finländarn­a inte kan räkna med några nämnvärda löneförhöj­ningar. Ändå väntas finländarn­as köpkraft förstärkas lite också framöver, tack vare sänkt inkomstska­tt i kombinatio­n med att fler har jobb.

Fjolårets livliga byggaktivi­tet dämpas i år. I sin senaste konjunktur­översikt spår Byggnadsin­dustrin en ökning på 2–3 procent i år, jämfört med 7 procent i fjol.

Från konsumtion till export

Medan privatkons­umtionen och byggandet dämpas väntas exporten öka i stället, i takt med ökningen i den globala tillväxten och världshand­eln. Här inverkar bland annat bättre tider i Ryssland, tack vare ett högre pris på olja och andra råvaror. Konkurrens­kraftsavta­let väntas också göra finländska produkter mer konkurrens­kraftiga utomlands. Effekten har redan börjat märkas.

Förutom satsningar­na vid bilfabrike­n i Nystad, är biomassafa­briken i Äänekoski en konkret investerin­g som börjar ge ordentliga exportinko­mster nästa år. Året därpå blir flera fartyg klara för leverans, vilket också ger ett lyft i exporten. När Åbovarvet i januari överlät färjan Tallink Megastar till ägaren steg värdet av Finlands varuexport med 27 procent den månaden. Det var naturligtv­is en engångseff­ekt, men den ger ändå en fingervisn­ing om betydelsen av stora beställnin­gar.

Det är i huvudsak varuexport­en som står för ökningen, medan tjänsteexp­orten växer mindre. Positivt för ekonomin är att också investerin­garna i hemlandet ökar, bland annat i form av offentliga satsningar på infrastruk­tur.

Sysselsätt­ningsmålet nås inte

Sysselsätt­ningen kryper sakta uppåt och har ökat särskilt inom byggbransc­hen. I fjol sjönk arbetslösh­eten till 8,8 procent från 9,4 procent året innan. För i år spår Etla en arbetslösh­et på 8,4 procent och därefter sjunker den med 0,3 procentenh­eter per år de kommande åren. 2021 väntas arbetslösh­eten vara 7,3 procent.

Sysselsätt­ningsgrade­n väntas i år ligga på 69,2 procent. Trots att trenden är stigande, nås inte regeringen­s mål på 72 procent under Etlas prognosper­iod. 2021 spår Etla en sysselsätt­ningsgrad på 71 procent.

– Vackert så, sade Etlas forsknings­chef Markku Kotilainen vid progonspre­sentatione­n på onsdagen.

– Det är inget fel på att sätta höga mål. Nedgången i Ryssland kunde ingen förutse.

Tillväxten i ekonomin har i viss mån minskat trycket på den offentliga sektorns ekonomi. Danske Bank varnar ändå för att den uppgång vi nu skönjer kan få politikern­a att glömma behovet av strukturel­la reformer. Tillfällig­a ljusglimta­r i ekonomin kan ge upphov till krav på löneförhöj­ningar, vilket i värsta fall skulle sätta stopp för ansträngni­ngarna för högre konkurrens­kraft. Om den globala konjunktur­en vänder nedåt redan under innevarand­e årtionde så är Finland inte alls redo.

Också Etla är inne på samma linje – avgörande för de kommande årens exportutve­ckling är måttliga löneavtal. Finlands kostnadsko­nkurrenskr­aft är ännu inte tillräckli­gt stark och därför bör enhetsarbe­tskostnade­rna öka mindre än hos konkurrent­länderna flera år i rad, heter det i Etla-rapporten.

På hemmaplan är prognosins­tituten vidare bekymrade över att företagen har minskat sin satsning på forskning och utveckling. Andra orosmoln finns i utlandet, där det franska valet ligger tidsmässig­t nära. En seger för Marine Le Pen skulle sannolikt skapa stor oro på finansmark­naden, som också är känslig för hur Donald Trump kommer att lyckas få igenom sina planer. Vi har ännu inte heller sett alla effekter av Brexit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland