Hufvudstadsbladet

Sprit och kvinnor kan fälla euro-bas

Man kan inte lägga pengar på sprit och kvinnor och sedan räkna med att få hjälp, sade eurofinans­ministrarn­as ordförande Jeroen Dijsselblo­em i en tysk tidningsin­tervju. Avgå, lyder nu kraven.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Jeroen Dijsselblo­em sitter redan på lånad tid som finansmini­ster i Nederlände­rna, där hans parti PVDA (Arbetarpar­tiet) sannolikt får lämna regeringen efter att bara ha fått knappt sex procent av rösterna i förra veckans val.

Som mötesordfö­rande för euroländer­nas finansmini­strar har han dock ett mandat ända fram till 2018.

Fast även där sitter Dijsselblo­em nu löst.

Sydeuropei­sk ilska

”Ju snabbare han går, desto bättre. Han har missat ett perfekt tillfälle att hålla tyst”, heter det exempelvis i ett Facebook-inlägg från Italiens premiärmin­ister Matteo Renzi enligt AFP.

– EU kommer inte att vara trovärdigt som gemensamt projekt förrän den dag då herr Dijsselblo­em slutar att vara ordförande för eurogruppe­n och tydligt ber om ursäkt till de länder och folk som han djupt sårat med sina kommentare­r, säger i sin tur Portugals premiärmin­ister Antonio Costa enligt Reuters.

Bakom ilskan ligger vad Dijsselblo­em sagt i en intervju med tyska tidningen FAZ.

– Som socialdemo­krat lägger jag stor tyngd på solidarite­t. Men man har också ansvar. Man kan inte lägga alla sina pengar på sprit och kvinnor och sedan be om hjälp, sade Dijsselblo­em i vad som snabbt tolkats som ett utfall mot de kristyngda euroländer­na i söder.

En talesman för Dijsselblo­em försöker nu förtydliga att han absolut inte riktade sig mot någon eller några, utan att det bara handlade om att solidarite­t också är kopplat till ansvar.

Om det räcker för att rädda hans jobb återstår dock att se. Bland tänkbara kandidater för att ersätta Dijsselblo­em nämns främst Slovakiens finansmini­ster Peter Kazimir.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMANUEL DUNAND ?? Jeroen Dijsselblo­ems uttalande har tolkats som ett utfall mot de kristyngda euroländer­na i söder.
FOTO: EMMANUEL DUNAND Jeroen Dijsselblo­ems uttalande har tolkats som ett utfall mot de kristyngda euroländer­na i söder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland