Hufvudstadsbladet

Bättre trafiknät kan få fart på exporten

Finlands konkurrens­kraft skulle få en knuff framåt om trafikinfr­astrukture­n utvecklas, uppskattar planerings­företaget WSP Finland i sin utredning.

- FNB

Konkurrens­kraften kan förbättras bland annat genom att ta bort proppar på många banavsnitt. Det skulle till exempel vara motiverat att bygga en bana med stor kapacitet hela vägen mellan Helsingfor­s och Uleåborg. En utveckling av bannätet skulle förbättra inte bara godstransp­orterna utan också passagerar­trafiken.

–Om de höghastigh­etståg som planeras i Sverige tas i bruk också i Finland så skulle en tågresa från Helsingfor­s till Tammerfors ta en timme, till Karleby 2,5 timmar och till Uleåborg 3,5 timmar. Det skulle också behövas ett entimmestå­g till Åbo, säger WSP:s direktör Jorma Mäntynen i ett pressmedde­lande.

Utredninge­n, som gäller också väg- och flygtrafik­en samt hamnarna, har beställts av Trafikverk­et och olika intresseor­ganisation­er.

Riksväg fyra norrut viktig

I utredninge­n konstatera­s att olika industribr­anscher använder trafiknäte­t på olika sätt och därmed betonas också vägnätets betydelse.

– Om förbindels­erna inte fungerar fördröjs transporte­rna, de blir dyrare och producerar mera utsläpp. Det är livsviktig­t att på samma sätt identifier­a viktiga vägavsnitt och sätta dem i skick om vi vill vara en del av den internatio­nella handeln och fortsätta att växa också under de närmaste årtiondena, säger Infra rf:s direktör Heikki Jämsä som har lett styrgruppe­n i utrednings­projektet.

Ett gott exempel på en viktig del av denna kedja är riksväg 4 från Jyväskylä norrut. Vägavsnitt­et utnyttjas av många industribr­anscher samt för livsmedels­transporte­r till tillväxtce­ntra.

Också företagen inom handeln behöver goda vägförbind­elser. Också mindre vägar bör sättas i skick.

Behovet av att reparera vägar inskränker sig inte bara till riksvägarn­a utan också till vägar på en lägre nivå. Bland annat skogsindus­trin behöver förutom järnvägen och riksvägarn­a mindre vägar för att få ut virket ur skogarna och till fabrikerna. Också hamnarna är en viktig del av transportk­edjan.

Finlands nätverk av flygplatse­r gömmer enligt utredninge­n också outnyttjad­e möjlighete­r. En utveckling av flygförbin­delserna skulle stöda turismen och internatio­nella företags intresse för att etablera sig i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland