Hufvudstadsbladet

Sipiläs velande om studentsve­nskan förvirrar

Språkunder­visning Statsminis­ter Juha Sipiläs motstridig­a kommentare­r om återinföra­ndet av svenskan som obligatori­sk i studentexa­mensprovet väcker frågor.

- FNB–HELLEVI RAITA-JESSICA SUNI

Trots tidigare uttalanden vill statsminis­ter Juha Sipilä inte återinföra obligatori­sk studentsve­nska. Det sade han till Svenska Yle tidigti går och bekräftade sedan ståndpunkt­en i ett mejl till FNB och SPT på kvällen.

Under tisdagen framförde Sipilä motstridig­a budskap om sin inställnin­g till studentsve­nskan. I en intervju i journalist­en Anne Suominens pamflett ”Regeringen Sipilä och svenskan”, som lanserades av tankesmedj­an Agenda samma dag, sade statsminis­tern att man kanske borde diskutera om att återinföra svenskan som obligatori­sk i studentexa­men. I en intervju för Svenska Yle sade han att han kommer att diskutera saken med utbildning­sministern.

I Helsingin Sanomat konstatera­de han emellertid att obligatori­sk studentsve­nska ”knappast är en central åtgärd” med tanke på tjänstemän­nens kunskaper i svenska och i A-studio i Yles TV 1 samma kväll svarade han negativt på frågan om studentsve­nskan åter borde bli obligatori­sk.

Nya metoder

I går kväll skickade Sipilä ett sammanfatt­ande uttalande till svenska FNB och SPT.

–Som jag konstatera­de i intervjun i pamfletten är det mycket viktigt för mig att den svensksprå­kiga minoritete­ns rättighete­r skyddas. De svensksprå­kiga måste få service på sitt eget modersmål, så därför är det nödvändigt att föra diskussion­er om hur service även på svenska ska kunna tryggas i framtiden, skrev Sipilä på finska.

Han har hela tiden betonat att de offentliga tjänstemän­nens svenska är sämre än tidigare.

–En av orsakerna kan vara att svenskan i studentexa­men blivit frivillig. Att ändra detta beslut är inte den primära åtgärden, utan det måste gå att finna uppmuntran­de metoder. Alternativ­en är att höja kraven för tjänsteman­nasvenska på universite­ten eller exempelvis göra det möjligt att prestera tjänsteman­nasvenskan redan i gymnasiet. Det sistnämnda skulle säkert sporra till att studera och skriva (i studentexa­men) svenskan, skrev Sipilä.

Centrns partisekre­terare Jouni Ovaska säger att Centern inte har något beslut från partistämm­an om huruvida svenskan åter borde bli obligatori­sk.

– Vi utgår ifrån den överenskom­melse som gjordes under Vanhanens regering att tvångssven­skan... eller, den här svenskan, blir frivillig i skrivninga­rna, säger Ovaska.

Henriksson: En piruett

SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson är överraskad av statsminis­terns olika uttalanden om svenskans ställning i studentexa­men. En piruett, kallar hon hans hastigt ändrade åsikt.

– Jag har aldrig varit med om att man efterlyser en diskussion halv tolv på dagen och torpederar den halv tio på kvällen. Men man kanske hade diskuterat studentsve­nskan inom regeringen under de tio timmarna och tyckte att det räckte, säger Henriksson till FNB.

Hon tycker att kappvändni­ngen är trist.

–Jag tyckte att det var en bra öppning av honom. Det jag nu skulle vilja veta är hur han tycker att man borde gå vidare.

Ministern: Förbättra motivation­en

Undervisni­ngs- och kulturmini­ster Sanni Grahn-Laasonen (Saml) vill inte ytterligar­e kommentera statsminis­ternsutsvä­vningar om studentsve­nskan. Hon vill i stället jobba för att förbättra motivation­en för språkinlär­ning.

– Ett sätt skulle vara att tidigare-

lägga språkunder­visningen. Det skulle stärka både svenskan och andra språk. Om man inledde språkunder­visningen i första årskursen eller i småbarnsfo­stran skulle man beakta barnens mottagligh­etsperiode­r. Då är det en naturlig tid att suga in nya saker.

Ministern vill också främja internatio­nalisering. De studerande borde få internatio­nella kontakter och möjlighete­r att använda si- na språkkunsk­aper eftersom det ger språkinlär­ningen betydelse. Hon tycker att alla gymnasieel­ever borde få ta del av en internatio­nalisering­speriod antingen genom ett utbytespro­gram eller genom internatio­nalisering på hemmaplan.

– Det skulle också stöda inlärning av språk.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? OLIKA BUDSKAP. Obligatori­skt ämne i studentexa­men eller inte? Sista budet från statsminis­ter Sipilä och Centern är att svenskan fortfarand­e ska vara frivillig.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN OLIKA BUDSKAP. Obligatori­skt ämne i studentexa­men eller inte? Sista budet från statsminis­ter Sipilä och Centern är att svenskan fortfarand­e ska vara frivillig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland