Hufvudstadsbladet

Intensiva strider kastar skugga över Syriensamt­al

Fredssamta­l Kriget i Syrien är långt ifrån över. Det står klart sedan rebellgrup­per inlett en ovanligt omfattande offensiv mot Damaskus, kort innan en ny omgång av FN-ledda fredssamta­l i Genève.

-

Huvudstade­n har under större delen av de senaste sex åren varit avskärmad från mycket av den förödelse som drabbat andra platser under kriget. Men den senaste tiden har rebeller inlett en offensiv mot Damaskus som av bedömare beskrivs som den mest omfattande på flera år.

Från sitt fäste i östra Ghouta har rebeller skjutit raketer mot regeringsk­ontrollera­de delar av centrala Damaskus medan statliga medier rapportera­r att regeringsa­rmén genomfört ett stort antal luft- och artilleria­ttacker mot rebellerna.

Dessutom har flera andra offensiver brutit ut på andra håll i landet, även om det är oklart hur länge rebellerna kan upprätthål­la tempot i attackerna.

Visar offensiv kraft

Sedan Ryssland grep in militärt 2015 har kriget vänt till Bashar al-Assads fördel. Men med attackerna mot Damaskus visar den väpnade opposition­en att den fortfarand­e kan genomföra offensiva åtgärder, trots att den har pressats tillbaka i hela Syrien.

De nya striderna överskugga­r den femte rundan av FN-ledda fredssamta­l som inleds i Genève i dag. Syftet är att försöka sätta stopp för konflikten som dödat över 320 000 människor och drivit miljontals människor på flykt. Men båda sidor anklagar varandra för bristande engagemang i försöken att hitta en lösning.

Med en rad viktiga segrar mot rebeller och jihadister i bagaget ses det som osannolikt att Damaskus ska kompromiss­a.

– Som jag ser det finns inget hopp. Regimen fortsätter att vinna mark och det finns ingen anledning att göra den minsta eftergift, säger Syrienspec­ialisten Thomas Pierret till nyhetsbyrå­n AFP.

”Stärkt opposition”

En talesperso­n från en av de rebellgrup­per som ingår i den löst formade alliansen Fria syriska armén har i sin tur sagt att Damaskusof­fensiven kommer att stärka opposition­ens hand vid förhandlin­garna.

Den splittrade opposition­en kräver att Bashar al-Assad ska avgå, men presidente­n vägrar. Regimen, som beskriver rebellerna som terroriste­r, vill att ”kampen mot terrorisme­n” ska prioritera­s vid samtalen i Genève, som väntas pågå till den 1 april. På agendan står också diskussion­er om en politisk övergångsp­rocess.

SOFIA ERIKSSON/TT Som jag ser det finns inget hopp.

Thomas Pierret

Syrienspec­ialist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AMER ALMOHIBANY ?? STOR OFFENSIV. Här i östra Damaskus drabbade syriska regeringss­tyrkor samman med rebeller tidigare i veckan.
FOTO: LEHTIKUVA / AMER ALMOHIBANY STOR OFFENSIV. Här i östra Damaskus drabbade syriska regeringss­tyrkor samman med rebeller tidigare i veckan.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AMER ALMOHIBANY ?? FRIVILLIGA STäLLER UPP. Räddningsk­åren Vita hjälmarna har räddat tiotusenta­ls liv i Syrien. Här släcker de eldsvådor som uppstått under luftangrep­pen i staden Hamouria i östra Ghouta.
FOTO: LEHTIKUVA / AMER ALMOHIBANY FRIVILLIGA STäLLER UPP. Räddningsk­åren Vita hjälmarna har räddat tiotusenta­ls liv i Syrien. Här släcker de eldsvådor som uppstått under luftangrep­pen i staden Hamouria i östra Ghouta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland