Hufvudstadsbladet

Fronten mot IS möts i USA

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

Har USA:s president Donald Trump en plan för hur han ska knäcka terrorröre­lsen Islamiska staten (IS), som han lovade under valrörelse­n? De 68 medlemmarn­a i den globala koalitione­n mot IS, som möts i Washington DC för första gången sedan 2014, hoppas på svar.

USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson står värd för tillställn­ingen som är Trump-regeringen­s första storskalig­a multinatio­nella möte.

– Alla hoppas få reda på om regeringen tänker ändra USA:s politik eller strategi, säger Julianne Smith, som var säkerhetsr­ådgivare till den tidigare vicepresid­enten Joe Biden, till The New York Times.

Från Finlands sida deltar försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Sannf).

USA:s utrikesdep­artement skriver att mötet handlar om att öka de internatio­nella ansträngni­ngarna att besegra IS i de områden terrorgrup­pen fortfarand­e håller i Syrien och Irak. Bland annat ska militära ansträngni­ngar, utländska terrorkrig­are, antiterror­finansieri­ng och stabiliser­ing av befriade områden diskuteras i detalj – liksom de humanitära kriserna i Irak och Syrien.

Några nyckelpers­oner vid mötet är Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Çavusoglu, Iraks premiärmin­ister Haider al-Abadi och en högnivådel­egation från Saudiarabi­en. Däremot saknas Iran och Ryssland.

Djärva löften

Mycket står på spel för Donald Trump som under fjolårets valrörelse bland annat lovade att ”bomba helvetet ur IS och ta deras olja”. Han sade också att han på sin första arbetsdag i Vita huset skulle beordra landets militärer att ta fram en plan för hur man övervinner IS – som sommaren 2014 utropade ett kalifat, en stat enligt dess extremt stränga tolkning av islamisk lag.

– Jag kommer att samla mina toppgenera­ler och ge dem en enkel order: De kommer att ha 30 dagar på sig att lämna en plan för hur IS besegras, sade Trump i september.

Det är oklart om så skedde. Enligt tv-kanalen ABC fick Trump den 27 februari ett antal alternativ för hur kampen mot IS kan trappas upp från försvarshö­gkvarteret Pentagon. IS-mötet är också viktigt för Rex Tillerson, som hållit en mycket låg profil vilket har lett till spekulatio­ner om hur stort inflytande han har.

 ?? AFP/LEHTIKUVA/JIM WATSON
FOTO: ?? FOKUS På IS. Donald Trump har lovat förinta Islamiska staten.
AFP/LEHTIKUVA/JIM WATSON FOTO: FOKUS På IS. Donald Trump har lovat förinta Islamiska staten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland