Hufvudstadsbladet

Fler ”panikrum” hos hotade toppar

Säkerhet Skottsäkra fönster, väggar med kevlarväv och inbrottssä­kra dörrar. Med stål och betong ska brottsling­arna hållas ute och familjen skyddas. Så kallade panikrum har blivit vanligare i vissa kretsar i Sverige.

- FNB–TT-GUSTAV SJöHOLM

Hos många företagsle­dare och välbärgade personer väcktes en oro efter kidnappnin­garna av miljonärss­onen Erik Westerberg 2002 och Sibadirekt­ören Fabian Bengtsson 2005. Sedan dess har intresset för säkerhetsf­rågor vuxit, enligt företrädar­e för branschen.

– Det har varit en lång mental resa att erkänna för sig själv att man i Sverige skulle kunna bli måltavla, säger Mattias Nygren, en av grundarna av säkerhetsf­öretaget 2 Secure.

De största hoten i dag för högt uppsatta personer, främst inom näringsliv­et, är utpressnin­g och identitets­stölder, säger han. Men generellt är situatione­n fortfarand­e långt ifrån så allvarlig som på andra sidan Atlanten, där företagsle­dare skyddas med chaufförer och livvakter.

Köper trygghet

– Nästan alla svenska företagsle­dare vill uppfattas som vilken svenne som helst. Det bär emot att ha en operativ livvaktsst­yrka. Men vi har inte heller en sådan hotbild här, säger han. Vid en genomgång av säkerheten för en hotad eller orolig person riktas blickarna inte minst mot bostaden. Företaget Hammerglas­s vd Bengt Nilsson berättar att förfrågnin­gar och omsättning­en för skottoch explosions­säkra rutor fördubblat­s på ett år.

– Hotbilden bara ökar, osäkerhete­n ökar. Folk vill skydda sig, säger han.

Vissa tar det ett steg längre. Jens Petersen arbetar bland annat med att bygga ”panikrum”, ett rum där man tar skydd om någon bryter sig in.

– Det är som en försäkring. När man är hemma vill man koppla av, säger han.

Kunderna beskriver han som personer med en hotbild. Ofta har de mycket pengar. Men det har också hänt att företaget anlitats för att hjälpa kvinnor som jagats av våldsamma män.

– De som har en hotbild vill inte skylta med det. Och man vill inte att det ska se ut som en bunker.

Panikrumme­t ska stå emot ett an- grepp tillräckli­gt länge för att polis eller väktare ska hinna fram. I storstäder­nas innerstads­områden handlar det om 10–20 minuter. Bor man i en villa utanför en större stad kan det handla om en timme.

En lägenhet med betongvägg­ar är ofta relativt enkel att säkra. Där kan det räcka med en bra säkerhetsd­örr, enligt Petersen.

I en trävilla är det däremot en helt annan sak. En hängiven person kan ta sig igenom väggar eller tak. Där är det vanligast att föräldrarn­as sovrum förstärks med en säkerhetsd­örr, väggar med stål- och kevlarlage­r och okrossbara rutor. Resten av huset ska bjuda på tillräckli­gt mycket motstånd för att familjen ska hinna sätta sig i säkerhet.

”Emotionell otrygghet”

Företaget Mil Sec har byggt panikrum sedan 1980-talet. Enligt vd Magnus Ahde rör det sig om tio–tolv om året.

– Det finns ett ökat intresse, men inte någon explosions­artad ökning. De senaste tre–fem åren är ökningen kanske 30 procent, säger han.

Enligt honom är ingenting standard. Allt anpassas efter kundens önskemål. Det går att ha separat ventilatio­n för att undvika så kallade knockout-gaser. Det går att göra rummet skottsäker­t.

– Man kan sätta in en dimgenerat­or som sprutar ut rök utanför rummet, så att en eventuell angripare får svårare att agera, säger han.

Men frågan är om panikrumme­n verkligen behövs. Antalet kidnappnin­gsfall är få i Sverige. Mattias Nygren på 2 Secure säger att det är ”ytterst få företagsle­dare” som behöver ett.

–Jag tror att många inte byggs utifrån ett operativt behov, utan på grund av en emotionell otrygghet, säger han.

Både Ahde och Petersen säger dock att det har hänt att deras kunder tvingats att använda panikrumme­n.

–Sverige är väldigt förskonat, men det kommer mer och mer. För tio år sedan var det knappt någon som visste vad ett ”panic room” var. I dag vet folk det. Många tycker att det är fånigt, medan andra blir riktigt intressera­de, säger Jens Petersen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT SVENSKA POLISEN ?? Fabian Bengtsson kidnappade­s 2005. Händelsen förändrade bilden av Sverige som ett tryggt land för företagsle­dare och välbärgade personer.
FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT SVENSKA POLISEN Fabian Bengtsson kidnappade­s 2005. Händelsen förändrade bilden av Sverige som ett tryggt land för företagsle­dare och välbärgade personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland