Hufvudstadsbladet

Skolorna i Sverige tvingas anställa obehöriga lärare

Andelen behöriga och legitimera­de lärare i svenska grundskola­n sjunker. Utveckling­en går alltså åt fel hål, visar Skolverket­s färska statistik. Men Sveriges utbildning­sminister ser ett ”starkt besked”.

-

Vi har under alldeles för lång tid utbildat för få lärare. Gustav Fridolin Utbildning­sminister

Skollagen kräver att fast anställda lärare ska vara behöriga och legitimera­de. Men i svenska grundskola­n har andelen legitimera­de (mätt i heltidstjä­nster) sjunkit, från 72,7 procent förra läsåret till 71,4 detta läsår – en minskning med 1,3 procentenh­eter. Minskninge­n märks i 208 av landets 290 kommuner. Men gapet mellan de bäst och sämst gynnade kommunerna är fortfarand­e stort. I Vadstena är nio av tio lärare legitimera­de. I Norberg, Ragunda, Sollefteå och Laxå är de legitimera­de lärarna i minoritet (43–48 procent.)

Även i förskolekl­assen och grundsärsk­olan har behörighet­släget försämrats. gymnasiesk­olan har behörighet­släget dock förbättrat­s något: från 79,1 procent till 79,6 procent behöriga och legitimera­de lärare (heltidstjä­nster).

Förklaring­en till att läget försämrats i grundskola­n är att den tagit emot fler elever, inte minst nyanlända elever. Samtidigt uppmuntras skolhuvudm­ännen av staten att öka personaltä­theten och detta i ett läge där det råder stor brist på lärare. Behovet är alltså långt större än tillgången och skolorna har fått göra en mängd avsteg från behörighet­skraven.

– Jag kan inte dra någon annan slutsats är att rektorer har väldigt svårt att hitta behöriga lärare, på ett sätt som vi inte sett tidigare, säger enhetschef Niclas Westin vid Skolverket.

Går inte ihop

Utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) ser ändå en positiv del i utveckling­en:

– Det är ett starkt besked från landets skolor att investerin­garna vi gör kunnat leda till 16 500 nyanställd­a på ett år. Men det finns inget förråd av behöriga lärare. Anställer man fler så påverkar det andelen behöriga. Därför är det viktigt att det finns vägar att läsa in sin behörighet, säger han till TT.

Påbyggnads­utbildning

Hela två tredjedela­r av de som nyanställt­s i skolan det senaste året saknar lärarexame­n. Det som krävs är en utbyggd lärarutbil­dning, enligt Fridolin.

–Vi har under alldeles för lång tid utbildat för få lärare. Därför bygger vi nu ut lärarutbil­dningen, inte minst med fler möjlighete­r för andra akademiker att läsa in behörighet­en, säger han.

Frågan är om kulmen har nåtts eller om behörighet­släget fortsatt kommer att försämras.

– Det som kan tala för att det inte blir sämre är att skolan inte har samma påfyllnad av elever som de två senaste åren. Det skulle tala för att skolorna under lite mer ordnade former kan kompetenss­äkra sina verksamhet­er. Då kan nivån stabiliser­as för att undan för undan bli bättre. Ges de obehöriga som anställts en bra introdukti­on kanske de blir intressera­de av att utbilda sig till lärare, säger Niclas Westin.

FNB–TT-ANNA LENA WALLSTRöM

 ?? FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Antalet behöriga lärare minskar i Sverige.
FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Antalet behöriga lärare minskar i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland