Hufvudstadsbladet

Stallets tuffa krav: Bottas ska leverera efter fyra tävlingar

Mercedes vet att det tar tid för Valtteri Bottas att komma in i sitt nya stall. Men mer än fyra tävlingar ger stallednin­gen inte finländare­n för inlärning – efter det ska han kunna utmana stallkamra­ten Lewis Hamilton.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@hbl.fi

FORMEL 1 Efter de sista testerna i Barcelona fick man en rejäl fingervisn­ing om styrkeförh­ållandet mellan stallen. Ingen är överraskad över att Ferrari och Mercedes var i topp under testerna. Det som däremot överraskad­e var att Williams var så starkt. Inte debutanten Lance Stroll, som åkte av flera gånger, men den rutinerade Felipe Massa, som var femma.

Räikkönen satte den sista dagens bästa tid före stallkamra­ten Sebastian Vettel. Trea på listan var Valtteri Bottas som slog stallkamra­ten Lewis Hamilton.

Bottas får både lite ris och ros av sina chefer.

– Han ärvde en bra bil efter Nico Rosberg. Men han måste snabbt leverera, säger Mercedes teamchef Toto Wolff.

När man ser finländare­n och Lewis Hamilton tillsamman­s får man intrycket att de arbetar bra ihop. Än så länge säger en insider. – Vänta och se, menar han. Niki Lauda, som är motorsport­chefen, är också nöjd med vad han hittills sett av Bottas och hur han anpassat sig och kommit in i teamet.

– Han håller fortfarand­e på att hitta sin plats och blir frånkörd av Hamilton både när det gäller korta kvalvarv och långa stints.

Både Lauda och Wolff har gett finländare­n fyra lopp för att bevisa att han är så snabb som de tror.

– Han har inte mycket tid på sig för att köra upp sig till samma nivå som Rosberg och börja kämpa mot Hamilton. Dessutom ska han hjälpa teamet att utveckla bilen i den takt som vi vill, säger Wolff.

Lauda förklarar att Bottas har kommit närmare den trefaldige mästaren under träningarn­a.

– Skillnaden är minimal och det är bra. Men han måste fortsätta att blir bättre när det gäller de långa stinten när bilen är inställd för lopp. Man ska minnas att han kör en Mercedes för första gången och han måste arbeta mycket för att lära sig.

När det gäller de långa stinten menar Lauda utan att säga det att gapet mellan förarna är större.

– Hittills är jag nöjd med honom. Och det här var ju bara ett test. I Melbourne får vi reda på hur det verkligen ser ut, säger Lauda om Bottas.

Har Ferrari mörkat?

Både Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel var mycket snabba men drog under de sista testerna ner på tempot i slutet på varven för att inte visa hur snabb bilen egentligen är.

Niki Lauda tippar att Scuderia kan bli Mercedes svåraste konkurrent den här säsongen.

– Det är svårt att säga hur myck- et de plockade ur bilen. Men det var snabba varv, säger Bottas.

– Vi märker att de andra stallen har gjort framsteg under vintern. Inte bara Ferrari utan också Red Bull, som alltid brukar komma med en överraskni­ng. Men vi har heller inte sovit utan arbetat utan paus.

Bottas ville inte kommentera eller svara på Laudas konstatera­nde att han inte håller samma fart som stallkamra­ten Hamilton.

– Hamilton och jag har kört helt olika program. Vi har haft tillfälle att göra en direkt jämförelse och det var mycket värdefullt och intressant.

En sak är alla överens om. Med mer rutin kommer gapet att minska. Både i kval och lopp.

Hamilton har sagt att Mercedes inte är favorit att vinna VM-titlarna. Något som fick Red Bulls stallchef Christian Horner att skratta högt.

Anledninge­n är att Hamilton är fullt övertygad om att Scuderia bluffar.

– Hamilton underdrive­r. Kanske anser han att Sauber är den svåraste motståndar­en. Antagligen försöker han ta bort så mycket press från sig själv och lasta över den på alla andra, säger Horner.

– Det råder absolut ingen tvekan om att han är den största favoriten. Hamilton är ju nummer ett i teamet och därför är han i mina ögon den största favoriten. Ferrari verkar ha en bra bil och jag tror att vi också har det. Så vi kan ju hoppas att det blir tre team som vinner lopp den här säsongen.

 ??  ??
 ?? Foto: AFp/lehtiKuvA/YuRi coRtez ?? lewis HaMiltON.
Foto: AFp/lehtiKuvA/YuRi coRtez lewis HaMiltON.
 ?? Foto: AFp/lehtiKuvA/oli ScARFF ??
Foto: AFp/lehtiKuvA/oli ScARFF
 ??  ?? valtteRi bOttas.
valtteRi bOttas.
 ?? Foto: epA/JAN WoitAS ?? teaMCHef. Toto Wolff vill se Valtteri Bottas leverera snarast möjligt.
Foto: epA/JAN WoitAS teaMCHef. Toto Wolff vill se Valtteri Bottas leverera snarast möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland