Hufvudstadsbladet

Ingen prioritera­r hemvården

- FORTSäTTNI­NGSVIS EN OROLIG ANHöRIG Undantagsv­is tillåts signatur. Red.

Missförhål­landen med hemvården i Helsingfor­s gäller inte upphandlin­g, kristallkl­ara ramar och avtal. Eventuellt upphandlin­g som gäller olika servicelev­erantörer på svenska.

Vår erfarenhet gäller själva Helsingfor­s stads hemvård. Inget av de bolag staden har kontrakt med utan högsta ledaren för stadens hemvård, hennes underlydan­de, läkare och teamledare. Det finns skriftliga, detaljerad­e kontrakt om allt. Det har hållits möten såväl på de anhörigas som på hemvårdens initiativ.

Om och om igen. Hemvården har utmärkta läkare, som ger instruktio­ner och order som är avsedda att efterfölja­s. Det finns läkarutlåt­anden, det finns klara anvisninga­r i klienthäft­et där allt bokförs och förvaras. Ändå händer det att det avtalade och glasklara inte efterföljs.

Jag kontaktade igen teamledare­n för att det inte fanns inhandlad mat i kylskåpet, inte heller i frysen. Andra gången på två veckor! Hemvården går fyra gånger per dag. Vad som hänt under mellantide­n vet jag inte med säkerhet. Jag fick igen förklarat för mig att det handlar om undantag.

Om lunch och middag serveras med två timmars mellanrum, och klienten knappast

har hunnit bli hungrig igen efter föregående måltid, är det igen bara undantag. Undantag är också att besöken görs under tider som inte ens hör till hemvårdens normala arbetspass. Kvällspass­et är klockan 16–22. I allmänhet serveras kvällsmidd­agen mellan klockan 15.20 och 15.40! Enligt kontraktet ska den serveras 17–18-tiden. Det måste ha varit undantag. Varför är det undantag varje gång en anhörig oförhappan­des råkar gå på besök?

En kväll gjorde jag ett besök klockan 19.30. Den anhöriga hade inte serverats mat sedan klockan 12. Det fanns inget att äta. Jag gick och handlade mat på kvällen och en ordentlig portion mat smakade gott kl. 20.30! Patienten var direkt hungrig. Vid 21-tiden kom kvällssköt­aren och sade att hon inte reagerat 16-tiden för att hon var en inhoppare.

Jag efterlyste i min senaste insändare konkreta förslag till förbättrin­g. Saken tycks inte intressera en enda kommunalva­lskandidat till den grad att den skulle ta det som prioritet nummer ett i valet. Detta trots att åtminstone en kandidat för flera månader sedan lovade ta detta på sin agenda som första prioritet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland