Hufvudstadsbladet

Barnböcker bryter normer

- ELIN SWEDENMARK/TT

Alla ska få vara med, var ett framträdan­de budskap i den svenska barn- och ungdomsutg­ivningen förra året. Transperso­ner, fattiga och flyktingar fick egna berättelse­r när antalet barnböcker ännu en gång slog rekord.

Sedan år 2000 har utgivninge­n av barn- och ungdomsböc­ker mer än fördubblat­s. Förra året steg den igen, med 16 procent jämfört med året innan, visar Svenska barnboksin­stitutets (Sbi) årliga Barnbokspr­ovning. Sammanlagt gavs 2 414 titlar ut under 2016.

– Försäljnin­gen av barn- och ungdomsböc­ker ökar så det finns ett stort intresse av att ge ut böcker, säger Lillemor Torstensso­n, kommunikat­ör och verksamhet­sansvarig på Sbi.

Det finns flera orsaker: små förlag har etablerats, egenutgivn­ingen stiger och det har blivit billigare att trycka böcker. De senaste åren har bristande läskunskap­er också lett till flera läskampanj­er, vilket Torstensso­n tycker är positivt.

Alla ska inkluderas

En tydlig trend förra året var att fler barn fick berättelse­r att spegla sig i. 2016 skildrades bland andra transperso­ner, barn med autism eller albinism och rullstolsb­urna. Tala är guld handlar om en flicka med cerebral pares som lär känna en kille med tvångssynd­rom.

– Under ett antal år har vi haft förlag som är nischade på att bryta normer. Men nu börjar det komma fler sådana böcker också från de stora förlagen säger Torstensso­n.

Biblioteka­rien Sofia Gydemo håller med och pekar på boken Dumplin’ av Julie Murphy, där huvudperso­nen är överviktig. Hon accepterar sig själv men känner samtidigt att hennes kropp inte duger i andras ögon.

– Flickkropp­en i ungdomsböc­ker är ofta väldigt smal. Så en bok om en överviktig tjej som till och med får visa sin kropp på omslaget är ovanligt, säger Sofia Gydemo.

År 2016 fick barnen också en mängd böcker om flykt. I bilderböck­erna framställd­es flykten ofta som en strapatsfy­lld resa, medan

historiern­a för mellanålde­rn visar mer av dess trauma.

– Man kan fråga sig om vi under 2017 kommer att se böcker om dem som kom fram hit, spekulerar Sofia Gydemo och säger att det hittills saknas.

Redan 2015 syntes stigande socioekono­miska skillnader i barnböcker­na. Trenden fortsatte förra året, med bland annat funderinga­r kring tiggeri och en mammas ekonomiska vardagskam­p, i boken ”Veckan före barnbidrag­et”.

Men trots inkluderin­gsviljan saknas en hel del berättelse­r, tycker Torstensso­n och Gydemo. Inte minst för att den geografisk­a spridninge­n på översättni­ngarna har minskat: det kommer ytterst få översättni­ngar från andra delar av världen än den västerländ­ska.

Faktaböcke­rna är också likriktade och handlar främst om djur och fotboll.

– Trots att så många människor kommer hit finns inga faktaböcke­r om andra religioner, politik eller demokrati. Det känns väldigt exkluderan­de, säger Torstensso­n.

 ?? FOTO: JESSICA GOW ?? FLER BöCKER. Utgivninge­n av barn- och ungdomslit­teraturen fortsätter att öka, enligt Svenska barnboksin­stitutet.
FOTO: JESSICA GOW FLER BöCKER. Utgivninge­n av barn- och ungdomslit­teraturen fortsätter att öka, enligt Svenska barnboksin­stitutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland