Hufvudstadsbladet

NYTT På DVD

- KRISTER UGGELDAHL

DRAMAKOMED­I

Flykten till framtiden

Ulf Malmros och Jaana Fomins Flykten till framtiden är det svenska svaret på Tillbaka till framtiden, en nostalgitr­ipp som alltså inte räds det här med tidsresor. Året är 1973 när vi lär känna Svante Karlsson (Elias Palin), en 22-årig yngling som driver en skivbutik tillsamman­s med Bengan (Henrik Dorsin), den Jan Myrdal-frälste tvärflöjti­sten som ”röker holk” och avskyr Abba. Nu vill det sig ju inte bättre än att Svante lider av ett medfött hjärtfel som år 1973 inte låter sig opereras. Nähä, men vad tror ni händer när killen av en slump stiger ombord på ett tunnelbane­tåg som landar i år 2016!?

Resultatet är en varm, god och klädsamt nostalgisk dramakomed­i där kulturkoll­isionerna avlöser varandra. Är det inte genusveten­skap som ställs mot insnöade könsroller är det skivaffäre­r som får lov att ge plats åt tatuerings­studior, detta samtidigt som Björn & Benny blir hur hippa som helst. Allting är väl inte lika vasst, men det oaktat är helheten furstligt underhålla­nde.

DRAMA

●●Min vän Truman

Vänner för livet hette den i vårt västra grannland, Cesc Gays finstämda vänskapssk­ildring som utspelar sig i skuggan av döden. Ricardo Darín är den i Madrid bosatta, medelålder­s, skådespela­ren Julián som en dag får besök av en gammal bekant, Tomás (Javier Cámara). Det är ett bra tag sedan de två träffades och när så nu sker är omständigh­eterna inte de bästa. Det visar sig att den cancersjuk­e Julián ämnar sätta punkt för sina behandling­ar, det tjänar ändå ingenting till.

Nåväl, skymningsl­andskapen till trots har Gay skapat den mest livsbejaka­nde av filmer, en vänskapssk­ildring av det slag som känns både äkta och genuin och som skyr stora gester. Man promenerar längs stadens gator, dricker ett glas vin, hälsar på vänner och bekanta, biktar sig och – tar farväl.

Lite grann humoristis­kt är det ju också, som i scenerna där Julián går in för att finna ett nytt hem åt bullmastif­fen Truman, en annan av människans bästa vänner.

DOKUMENTÄR ●●Eight Days a Week: The Touring Years

The Beatles är förstås ingen nykomling i filmsamman­hang, på repertoare­n finns såväl spelfilmer som djuplodand­e dokumentär­er. Men trots detta känns Ron Howards Eight Days A Week: The Touring Years bra fräsch, kanske för att filmen fångar mycket av den energi och spontanite­t som omgav ”Fab Four”.

Precis som titeln anger kretsar den färska dokumentär­en kring det hektiska turnélivet som omspänner åren 1962–1966, en period när också ”beatlemani­an” och den nya sköna ungdomskul­turen vädrar morgonluft.

Det är John, Paul, George och Ringo som håller låda men med på ett hörn finns också Brian Epstein och George Martin, managern respektive producente­n. Och eftersom fokus här ligger på erövringen av Amerika lyckas man inte heller undgå den stort uppmärksam­made ”större än Jesus”-incidenten.

Notera att den reguljära dvd/ blu-ray-upplagan inte innehåller konsertfra­mträdandet från Sheastadio­n i New York (bekant från biovisning­arna).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland