Hufvudstadsbladet

Som att spela schack i överljudsh­astighet

Säcken får sitt och fötterna jobbar – hela tiden. Boxning för vuxna nybörjare är tufft, påfrestand­e och på kuppen blir man jättesnäll.

- TEXT & FOTO: MIKAEL NILSSON/TT

Att börja boxas när man passerat 40 år låter som en svår ekvation. Är det inte fruktansvä­rt dubbelt upp? Jobbigt och fullt med risker!? Nej, nej, menar boxningstr­änaren Carina Sihlén. Det går bra att börja i mogen ålder, men det krävs tålamod.

– Det tar ganska lång tid – det är ingen enkel sport. Och det krävs lite jävlar anamma, för det är ganska tufft. Men inte farligt på något sätt, säger hon.

Det handlar inte om att gå matcher i en ring. Det sysslar enbart licensiera­de utövare med. Däremot sparrar man mot varandra.

– Jag parar ihop alla med någon som passar dem. Jag sätter inte ihop en kille som är 25 och jättevältr­änad med en som är 60 och inte har något flås alls, säger Carina, som också är ordförande i IF Linnea, Sveriges äldsta boxningskl­ubb.

Mellan 20 och 30 deltagare tränar på nybörjarpa­ssen, som är en timme tre gånger i veckan. De är öppna för alla från 18 år och uppåt. Konditione­n är en viktig del. Carina rekommende­rar för den nyfikne att man testar sig själv med att löpa intervalle­r på tre kilometer. Klarar man av att springa allt snabbare är man redo.

Skavanker

Johan Sjövall är 57 år och har tre terminers träning i kroppen. Förut spelade han handboll, men ett diskbråck satte punkt för den aktivitete­n. Han har även artros i vänstra axeln.

– Och så är jag halvblind. Jag har många skavanker, men jag kör på, säger Johan.

Han är äldst i motionsgru­ppen, där medelålder­n är runt 30 år.

Första gången är alltid speciell. För Johans del var det cirkelträn­ing i en och en halv timme. Det tog honom lika lång tid att ta sig ur lokalen.

Stämningen och kamratskap­et gjorde att han kom tillbaka. Numera tränar han flera gånger i veckan.

Låna utrustning

Träningskl­äder, vattenflas­ka och tandskydd behöver man. Handskar och huvudskydd lånar man på plats. Det är boxning på riktigt. Däremot

får motionärer inte satsa i slagen – och riskera att skada sin motståndar­e.

– Man anpassar sig så att det passar bägge i paret, förklarar Carina och poängterar att det ska vara kul att gå till sin klubb.

Den här onsdagskvä­llen håller hon och sonen Oscar Sihlén i träningen. Före instruktio­nen ljuder Carinas stämma och hon leker med orden:

– Ni ska alltså inte svara – ni ska försvara er.

Man slår på säck och skuggboxas. Olika moment och parövninga­r

Det är en perfekt sport mellan killar och tjejer. Vi kör lika. Det är samma kondition, samma teknik. Det som skiljer sig är hårdheten i slagen. Johan Sjövall

avlöser varandra under en timme. Slagen upprepas, tekniken vässas, svetten lackar. Har man aggression­er är det här ett bra sätt att bli av med dem.

– Det är det bästa. Slå på säck hur hårt du vill i tio minuter, så är du hur snäll som helst sedan, säger Carina och skrattar.

Johan böjer sig ned för att hämta andan innan han ska gå på nästa övning. Genast får han ett uppmuntran­de ord från en knappt hälften så gammal yngling, som är jämbördig men har olika kunskaper och förutsättn­ingar. Det skapar en viss dynamik och, påpekar Carina, det blir roligare.

– Det är en perfekt sport mellan killar och tjejer. Vi kör lika. Det är samma kondition, samma teknik. Det som skiljer sig är hårdheten i slagen, säger Johan Sjövall.

Carina Sihlén betonar att det handlar om att lägga sig på en gemensam nivå, och berättar vad hugade nyfikna kan se fram emot.

Det är som att spela schack i överljudsh­astighet. Vet du bara hur bonden går är det inte särskilt kul. Kan du alla pjäser blir det mer valmöjligh­eter.

 ??  ??
 ??  ?? David Ström (till vänster) och Johan Sjövall slår på säck.
David Ström (till vänster) och Johan Sjövall slår på säck.
 ??  ?? Äldst i GRuppeN. Johan Sjövall är till vardags sjuksköter­ska. – Här tänker jag köra tills hjärtat stannar. Jag är mer än nöjd. Frun som går på gym undrar vart jag tar vägen, säger han och inflikar att han hoppar över träningen när han ska passa sitt...
Äldst i GRuppeN. Johan Sjövall är till vardags sjuksköter­ska. – Här tänker jag köra tills hjärtat stannar. Jag är mer än nöjd. Frun som går på gym undrar vart jag tar vägen, säger han och inflikar att han hoppar över träningen när han ska passa sitt...
 ??  ?? tRÄNaRe. Under passet går Carina Sihlén (i mitten) runt och hjälper alla att slipa på tekniken.
tRÄNaRe. Under passet går Carina Sihlén (i mitten) runt och hjälper alla att slipa på tekniken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland