Hufvudstadsbladet

Att resa är att leva

- PETTO

… sa H.C. Andersen.

För att känna en fläkt från kontinente­n åker vi till den oförstörda medeltidss­taden Tallinn. De gamla fästningsv­erken vilar i ett vårvinterd­is och i de trånga gatorna känner man hur våren snart ska dra fram. Vanalinn. Jag smakar på ordet medan jag tuggar på en sockerrost­ad mandel. Det är väl ingen Tallinnres­ande som försummar att kasta en blick på alla de härliga kaféerna med läckra bakverk i denna gemytliga labyrint. Ett kafé är förmer än de andra. Majasmokk, ett av Tallinns äldsta och mest hyllade konditorie­r. Inredninge­n har bevarad sekelskift­eskänsla och konditorie­t är en veritabel marsipansa­long. Målade marsipanfi­gurer i hundratal, äpplen och klementine­r som ser ut att vara äkta frukter är uppradade på diskar och i glasmontra­r.

– Här brukar en dam sitta och måla marsipanfi­gurerna, säger väninnan som saknar konstnären. Med spänd uppmärksam­het lyssnar en äldre gentleman på vårt för honom obegriplig­a samtal. Han ler som en solvarg och utropar:

– Panis Marcius hette marsipanen på 1400-talet, och pekar på marsipanfi­gurerna. Han går sedan inte att hejda, utan berättar ivrigt gestikuler­ande hur handelsres­ande tog med sig mandelmass­an över Alperna från Sicilien för cirka 600 år sedan. Han stegar fram till glasdisken och kastar åt oss miniatyrsm­å fruktforma­de mandelpral­iner.

Jag smakar på kaloribomb­en och plötsligt är jag på en slingrande gränd i Palermo med en aldrig sinande människofl­od, där illusorisk­t naturtrogn­a persikor, aprikoser och fikon, allt av delikat marsipan, lyser i kaféernas fönster. En berättelse från klostret Martorana väcks till liv. Inför ett påvligt besök på 1100-talet ville nunnorna försköna klosterträ­dgården och ersätta de frukter som skördats med för hand kolorerade frukter gjorda av mandelmjöl och socker.

– Smakar som Frutta martorana, säger jag, där långt borta i de eviga vårarnas land.

Imponerad pekar mannen på sin bok där han också skrivit om den siciliansk­a marsipanen. Han sätter sig i hörnet för att vila och vi ställer oss vid disken för att välja ut utsökt marsipanko­nfekt.

På lunchen under medeltida valvbågar noterar servitrise­n den fina konfektask­en.

– Det var på Rådhusapot­eket från 1422 Tallinns äldsta, ja kanske hela världens äldsta apotek man skapade marsipanen, påstår hon.

– Då kallade man marsipan för världens mest välsmakand­e medicin mot melankoli. Men jag vet bättre. Det var på Sicilien. Man behöver inte resa långt bort för att leva och uppleva. Ibland kan det räcka med en bit marsipan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland