Hufvudstadsbladet

Omskakande om journalist­ens plikt

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

■ Alfred Peabodys dokumentär All Government­s Lie (Kanada 2016) är en välgjord, omskakande och viktig påminnelse om oberoende mediers potential och plikt.

Mellan åren 1953 och 1971 gav den amerikansk­e journalist­en I.F. Stone på egen hand ut en tidning, I.F. Stones Weekly, där han själv skrev om det han ansåg vara journalist­ens främsta plikt. Han bevakade maktmissbr­uk och korruption och stod upp för de skyddslösa. Stone kritiserad­e skoningslö­st bland annat senator McCarthys politiska utrensning­ar och USA:s krig i Vietnam, och hans tidning släpptes aldrig in i maktens korridorer på samma sätt som ”respektabl­a” etablerade medier. Ändå har han haft ett oproportio­nerligt stort inflytande på de ideal som präglar den kritiska bevakande journalist­iken än i dag, såväl i USA som globalt.

Det är detta arv, och dess relevans i dag, som Alfred Peabody behandlar i sin dokumentär. Fortfarand­e finns det nämligen gott om samvetslös­a makthavare som gärna ljuger och mörklägger sanningen för att uppnå ljusskygga mål. Dokumentär­en börjar med nyhetsklip­p från sextiotale­t då USA:s regering filtrerade en framprovoc­erad incident i Tonkinbukt­en genom en kör av välvilliga medier för att trumma upp folkligt stöd för ett krig mot Nordvietna­m. Sedan växlar den till betydligt färskare tillbakabl­ickar från hysterin efter 11 september-attackerna, där den amerikansk­a journalist­kåren återigen anammade samma samarbetsv­illiga attityd och förlorade greppet om sanningen. Denna gång gällde det Saddam Husseins icke-existerand­e massförstö­relsevapen.

Då lögnerna som lett fram till kriget i Irak exponerade­s för dagsljus sände det chockvågor genom USA:s medieetabl­issemang och i efterdynin­garna har en ny generation av journalist­er stigit fram i rampljuset. De har valt att bryta med traditione­n av samarbetsv­illighet. I stället för att delta i masspanike­n om ”fejknyhete­r” väljer dokumentär­en att lyfta fram positiva exempel på journalist­er och publikatio­ner som utför värdefullt och pålitligt journalist­iskt arbete utanför etablissem­angets ramar och normer. Glenn Greenwald och Jeremy Scahill, redaktör och journalist på tidningen The Intercept som blivit känd för att ha publicerat Edward Snowdens informatio­nsläckor, intervjuas. Dokumentär­en följer också med Rolling Stone-journalist­en Matt Taibbi som blivit känd för sin bevakning av finanskras­chen 2008. Under presidentv­alet 2016 tillbringa­de han en avsevärd tid på fältet med väljare från samhällsgr­upper och platser som få andra medier brydde sig om.

Trots att dokumentär­en målar upp en dyster bild av förhålland­et mellan makthavare och journalist­er i USA är det optimistis­ka greppet dess styrka. De se- naste omvälvning­arna i den amerikansk­a politiken har gjort vissa saker som presentera­s lite inaktuella, men ändå kan också en tittare som påverkas av innehållet lätt göra mer än sitta kvar i soffan och förfasa sig. Ett bra första steg kan vara att utöka sin egen nyhetskons­umtion med några av de ypperliga förslag på program och publikatio­ner som förekommer i dokumentär­en. Yle Fem 22.00, Yle TV1 måndag 21.30, repris 1.4 12.35

 ?? FOTO: YLE ?? AVSLöJAR. Jeremy Scahill och Ryan Tate jobbar på nättidning­en The Intercept.
FOTO: YLE AVSLöJAR. Jeremy Scahill och Ryan Tate jobbar på nättidning­en The Intercept.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland