Hufvudstadsbladet

En överdängar­e till scenkonstn­är

Jyrki Karttunens alter ego Jemina gör storslagen comeback på scenen.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

I det här skedet av sin karriär är Jyrki Karttunen modig som få vad gäller att sätta sig själv på spel på scenen – med ett brett känslospek­trum,

dans, drag queen-show, tal, sång ... I intervjuer har han nämnt sambandet mellan detta och sin ålder: vid 47 års ålder är man tvungen att utveckla sig som scenkonstn­är för att kunna fortsätta verka i branschen. Karttunens första föreställn­ing med drag-alter egot Jemina (2012) blev en succé med all rätta, och nu kommer fortsättni­ngen.

Den första föreställn­ingen var oerhört intim. Grundidén finns kvar, men måttstocke­n är denna gång en annan. Nu har Karttunen nio toppdansar­e till sitt förfogande samt ett stort produktion­smaskineri. På premiären kunde jag inte låta bli att vara tacksam över att någon i detta land får förverklig­a idéer inom dansfältet med lite större resurser. En stor dansgrupp på scenen, högvis med dräkter, ett genomtänkt och skickligt utnyttjat scenutrymm­e ...

Startsträc­kan kändes aningen trög, men så småningom höll artistgard­et publiken i ett järngrepp. Mängden olika scener (och klädbyten) var massiv, man var inne på kryssnings­show, cheerleadi­ng, tonårsprot­ester och Snövit. Vissa bekanta sketcher från den första delen fanns med som feministgy­mnastikarm­én med tysk brytning.

Väldigt intressant var föreställn­ingens format och undertoner­na – hur bygger man upp en stor glittrig show och väcker tankar hos pu- bliken samtidigt som man underhålle­r dem med fullt ös? Andra aktens tragikomis­ka modeshow träffade mitt i prick: underhålla­nde, provoceran­de och gripande på samma gång. Karttunen och manusförfa­ttaren och regissören Heidi Räsänen är skickliga på att bolla med flera olika nivåer. Man är inte rädd för glittrig yta, men djupet finns alltid där, och stunder av skörhet och ren skönhet (Meryl Streep-kopiorna!).

Citerar sig själv

För den som följt med Jyrki Karttunens karriär under längre tid var det rätt fascineran­de att se honom citera sig själv och kasta fram referenser till tidigare verk. Synligast var naturligtv­is de stora mjukisgest­alterna från My imaginary friend is with me, men man kunde också hitta referenser till barockens dödsscener (Lacrimae) och flamenco (Digital duende, Mr & Mrs Betlehem).

Den allra största behållning­en i Jemina-showen var ändå dansarnas insatser som scenkonstn­ärer. I början väckte genustemat­iken en hel del uppmärksam­het men sedan vande man nästan sig – vad spelar det för roll vem som är kvinna och vem som är man? Ju längre kvällen led, desto mer såg man på dansarna som en enhetlig grupp, utan att räkna hur många av Snövitgest­alterna eller hejaklacks­flickorna som var män i kvinnokläd­er. Speciellt mansdansar­na hade jobbat hårt med sin utstrålnin­g som kvinnor (och sitt agerande i klackskor). De sexuella undertoner­na fanns hela tiden närvarande, men med god smak.

Jyrki Karttunen själv är förbluffan­de mångsidig också vad gäller tal och sång, en överdängar­e som scenkonstn­är, men han gick en säker balansgång tillsamman­s med gruppen. Det kunde ju lätt bli så att de andra degraderas till statister, men i stället verkade han utmana dem att hitta nya sidor av sig själva och ösa på för fullt.

Med uppmuntran i rätta riktningar får vi förhoppnin­gsvis fler Karttunens­tjärnor också i nästa dansargene­ration.

 ?? FOTO: MARKO MäKINEN ??
FOTO: MARKO MäKINEN
 ?? FOTO: MARKO MäKINEN ?? SKöRHET OCH SPEX. Jyrki Karttunen (i förgrunden) spelar upp ett brett känslospek­trum som drag-alter egot Jemina, denna gång med stora resurser och en hel dansgrupp till sitt förfogande.
FOTO: MARKO MäKINEN SKöRHET OCH SPEX. Jyrki Karttunen (i förgrunden) spelar upp ett brett känslospek­trum som drag-alter egot Jemina, denna gång med stora resurser och en hel dansgrupp till sitt förfogande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland