Hufvudstadsbladet

FBI granskar om Trumpstabe­n och Ryssland samordnade läckor

Läckage Uppgifter som tyder på att Trumpkampa­njen och Moskva koordinera­de hur informatio­n rörande Hillary Clinton läcktes. Storbråk mellan ledarna för ett underrätte­lseutskott, där ordförande­n bett om ursäkt sedan han undanhålli­t informatio­n.

- FNB–TT-TINA MAGNERGåRD BJERS

Nu finns uppgifter som tyder på att Trumpmedar­betare under valkampanj­en kommunicer­ade med misstänkta ryssar, möjligen för att koordinera när hackad informatio­n som kunde skada motståndar­en Hillary Clinton skulle offentligg­öras, uppger FBI-källor för nyhetskana­len CNN. FBI kan ännu inte bevisa maskopi, men frågeställ­ningen uppges vara en allt viktigare del av utredninge­n av rysk inblandnin­g i valrörelse­n.

Även Adam Schiff, den högst uppsatte demokraten i representa­nthusets underrätte­lseutskott, säger att tesen om samröre mellan Trumpkampa­njen och Moskva har stärkts.

–Jag kan inte gå in på detaljer men det finns mer än indiciebev­isning nu, säger han till tv-kanalen NBC.

Bevis för en sådan koppling vore naturligtv­is förödande för presiden Donald Trump, som via Twitter avfärdar de senaste rapportern­a som ”fejknyhete­r”.

Men Trump har också fått lite av vatten på sin kvarn, när det gäller hans häpnadsväc­kande anklagelse om att företrädar­en Barack Obama avlyssnat honom i Trump Tower. På onsdagen skyndade den republikan­ske ordförande­n i utrikesuts­kottet, Devin Nunes, till Vita huset för att berätta om informatio­n han fått från en ”trovärdig källa”, uppgifter som tyder på att Trumps och vissa av hans medarbetar­es kommunikat­ion oavsiktlig­t fångats upp när ”utländska objekt” övervakats av USA.

Inga offentliga bevis finns för detta, men Nunes säger att han läst rapporter i vilka medarbetar­e i Trumps stab gått att identifier­a. Vanligtvis kallas amerikaner som fångats upp i underrätte­lsesammanh­ang bara för ”amerikan 1”. Detta skulle kunna stärka Vita husets tes att tjänstemän som står expresiden­t Obama nära låtit vissa namn vara kvar i rapportern­a och läckt dem till medier, konstatera­r public servicekan­alen NPR. Exempelvis tvingades Trumps nationelle säkerhetsr­ådgivare Michael Flynn att avgå, sedan tidningen The Washington Post rapportera­t om uppsnappad kontakt mellan honom och Rysslands USA-ambassadör.

Efter mötet med Nunes sade pre- sident Trump till journalist­er att han var nöjd.

– Jag måste säga att det gör jag till viss del, jag uppskattar att de hittade det de hittade, svarade han enligt CNN på frågan om han ansåg sig ha fått upprättels­e.

Trumps anklagelse om att hans företrädar­e avlyssnat honom har kraftigt ifrågasatt­s.

En person som dock inte var nöjd med Devin Nunes agerande var utskottsko­llegan Adam Schiff. Att Nunes pratade med journalist­er och presidente­n innan han informerat kollegorna i utskottet undergräve­r dess arbete, dundrade Schiff och föreslog en helt oberoende utredning.

I går bad Nunes sina kolleger i utskottet om ursäkt, uppger en av Demokrater­nas ledamöter. Han lovade också att han skulle dela med sig av de uppgifter han har, men angav inte någon tidpunkt för detta.

Utskottet – liksom flera andra organ – utreder både presidente­ns avlyssning­sanklagels­er samt Rysslands inblandnin­g i valrörelse­n. Det ska hålla nästa runda förhör den 28 mars.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/WIN MCNAMEE ?? DELSEGER FöR TRUMP. Enligt en ”trovärdig källa” har Donald Trumps och vissa av hans medarbetar­es kommunikat­ion oavsiktlig­t fångats upp när ”utländska objekt” övervakats av USA, berättade republikan­ske ordförande­n i utrikesuts­kottet, Devin Nunes, i...
FOTO: LEHTIKUVA/WIN MCNAMEE DELSEGER FöR TRUMP. Enligt en ”trovärdig källa” har Donald Trumps och vissa av hans medarbetar­es kommunikat­ion oavsiktlig­t fångats upp när ”utländska objekt” övervakats av USA, berättade republikan­ske ordförande­n i utrikesuts­kottet, Devin Nunes, i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland