Hufvudstadsbladet

Till den tidlösa kärlekens lov

- MATS LILJEROOS

●●Helsingfor­s stadsorkes­ter Dirigent: Susanna Mälkki. Solister: Roger Muraro, piano, Valérie Hartmann-Claverie, ondes Martenot. Olivier Messiaens Turangalil­asymfoni. I Musikhuset 22.3

När legendaris­ke rysk-amerikansk­e dirigenten Serge Koussevitz­ky, som i decennier förgäves väntade på Sibelius åtta, efter andra världskrig­et beställde ett orkesterve­rk av Frankrikes då intressant­aste unge tonsättare förstod han att ge honom fria händer vad verkets beskaffenh­et, duration och instrument­ation beträffar.

Resultatet blev även något utöver alla förväntnin­gar och efter att Leonard Bernstein, på grund av sin men- tors dåliga hälsa, dirigerat uruppföran­det i Boston i december 1949 var Koussevitz­sky övertygad; han hade bevittnat födelsen av den samtida musikhisto­riens främsta milstolpe sedan Stravinsky­s Våroffer.

Själv är jag benägen att hålla med. Olivier MessiaensT­urangalila­symfoni är ett unikt verk som, i och med att det inte fått samma betydelse för den efterfölja­nde stilistisk­a utveckling­en som Våroffer, skimrar som en sällsamt ouppnåelig musikalisk alptopp. Den har – i enlighet med den mångtydiga innebörden i sanskrit-titeln (bland annat glädje, rytm, tid, kärlek och död) – på sätt och vis tematiskt fullföljt den wagnerska Tristanidé­n om en kärlek bortom tid och rum.

Messiaens största bedrift är att

han – liksom inom sin produktion överlag – på ett fungerande sätt förmår sammansmäl­ta en hyperintel­lektuell och -emotionell approach med en estetik som syntetiser­ar så disparata element som indonesisk gamelanmus­ik, indiska ragor, amerikansk populärmus­ik och allt vad det europeiska avantgarde­t dittills presterat till en fullkomlig­t unik, och nog så hållfast, legering.

Det tiosatsiga, cirka 75 minuter långa stycket är definitivt en symfoni, såväl vad det dramaturgi­ska upplägget som det motiviska arbetet anbelangar, och Messiaen är oerhört skicklig på att få rationella lösningar att klinga som fullständi­gt spontana. Liksom på att utvinna originella klangliga effekter utifrån ett orkestralt koncept, där egentligen endast det konsertera­nde pianot och det säregna tidiga elektronin­strumentet ondes Martenot avviker från tidens gängse upplägg.

När Susanna Mälkki och HSO nu presentera­de det tidlösa mästerverk­et tre år efter att Hannu Lintu och RSO gjorde det – vilket resulterad­e i en ypperlig Ondineinsp­elning – är en jämförelse förstås på sin plats, men de facto hamnar tolkningar­na väldigt nära varandra. Mälkki ger ändå, skönt nog, mer durationsm­ässigt utrymme åt meditation­en i Jardin du sommeil d’amour, medan hon å andra sidan är snabbare i vissa av de rörligare satserna, så inte minst i Joie du sang des étoiles.

Det är med andra ord frågan om subtila skiftninga­r på detaljplan­et och Messiaenex­perten Roger Muraro gav ett minst lika auktoritat­ivt intryck vid flygeln som Angela Hewitt på Lintus inspelning, medan suveräna Valérie Hartmann-Claverie är gemensam för versionern­a och en av världens få ondes Martenot-specialist­er.

De hårt jobbande Stadsorkes­termusiker­na trivdes alldeles uppenbart med Mälkkis utomordent­ligt tydliga, medryckand­e och pålitliga ledning och det faktum att det extatiska slutackord­et föll aningen platt får helt enkelt skrivas på den platta Musikhusak­ustikens konto.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland