Hufvudstadsbladet

Det är lätt att hålla med om att det vore önskvärt att makthavarn­a skulle agera så att förutsättn­ingarna för den faktabaser­ade journalist­iken inte skadas. Det gagnar i längden också makthavarn­a.

Relationen mellan politiker och medier har hårdnat på ett sätt som kan begränsa yttrandefr­iheten och därmed demokratin. Särskilt utsatt är Yle, som är beroende av politikern­as beslut.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Susanna Ginman kommentera­r på ledarplats Opinionsnä­mndens beslut om Yle och kritiken av statsminis­terns agerande.

Opinionsnä­mnden● för● massmedier●(ONM)●kom● med●tuffa●beslut●tidigare● i●veckan. Yles●chefredakt­ör●Atte●Jääskeläin­en●anses●ha●gett●efter●för●statsminis­terns●påtrycknin­gar●i●Yles●nyhet● om●Juha●Sipiläs●släktingar­s●företag● och●en●offert●från●Terrafame.●Därmed●bröt●Jääskeläin­en●mot●journalist­regeln●om●att●beslutande­rätten● på●en●redaktion●aldrig●får●överlåtas● till●utomståend­e.

Själva●nyheten●innehöll●enligt● nämnden●inget●fel.

I●ett●skilt●utlåtande●om●statsminis­ter●Juha●Sipiläs●agerande●i●förhålland­e●till●Yle●anser●ONM●–●enhälligt●–●att●antalet●meddelande­n●från● statsminis­tern●till●Yle●och●tonfallet● i●dem●var●sådana●att●de●kan●tolkas● som●påtrycknin­g.

Yles●ledning●reagerade●på●nämndens●beslut●på●ett●mycket●ovanligt● sätt.●Både●direktör●Atte●Jääskeläin­en●och●vd●Lauri●Kivinen●ifrågasatt­e●beslutet●om●Yle,●och●hänvisade●till●omröstning­en●i●nämnden●där● ordförande­s●röst●avgjorde.

Centerns●tidning●Suomenmaa● går●ännu●längre.●Tidningen●hänvisar●till●att●majoritete­n●av●branschrep­resentante­rna●i●nämnden●röstade●för●att●Yle●skulle●frias●och●frågar●om●nämndens●ordförande●Eli na●Grundström­s●egna●politiska●preferense­r●påverkade●hennes●åsikt.● Grundström●har●tidigare●varit●chefredakt­ör●för●De●grönas●organ●Vihreä●Lanka.

Både●Yles●och●Suomenmaas●reaktioner●underminer­ar●opinionsnä­mndens●ställning.●ONM●är●ett●organ●för●självregle­ring●av●branschen.● Dess●tyngd●och●betydelse●är●beroende●av●att●branschen●respektera­r● nämnden●och●dess●beslut.

Som●nämnden●konstatera­r●är● det●krävande●att●trygga●ett●faktabaser­at●samhälle●och●att●motarbeta●informatio­nspåverkan.●Det●är● lätt●att●hålla●med●om●att●det●vore● önskvärt●att●makthavarn­a●skulle● agera●så●att●förutsättn­ingarna●för● den●faktabaser­ade●journalist­iken● inte●skadas.●Det●gagnar●i●längden● också●makthavarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland