Hufvudstadsbladet

Raatikaine­n vill ha fler poliser

Stormoskén, invandring och säkerhet är ledord när Sannfinlän­darnas Mika Raatikaine­n får ordet i borgmästar­debatten.

- Har säkerhetss­ituationen faktiskt försämrats? Handlar det alltså om invandring? MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Sannfinlän­darnas borgmästar­kandidat Mika Raatikaine­n går till val med devisen om att Helsingfor­s inte ska vara ”hela världens socialbyrå”. Staden ska också satsa på säkerheten.

Det var på puben en sommardag som Mika Raatikaine­n lockades in i politiken. Han hade spelat en runda minigolf med en kompis och tog en kall öl på en uteserveri­ng i Gårdsbacka när bordssälls­kapet gled in i en livlig diskussion om nationens tillstånd. Nästa dag fick han ett sms – det var ordförande­n för Gårdsbacka Sannfinlän­dare Petri Haapanen som hade suttit vid samma bord och som nu frågade om överkonsta­peln var intressera­d av att ställa upp i kommunalva­let. Det var han.

I dag tar Mika Raatikaine­n emot på Lilla parlamente­t i en välsittand­e kostym och med ett visitkort som det står ”riksdagsle­damot” på. Men polisrände­rna har inte gått ur.

– Jag funderar ständigt på hur olika beslut påverkar polisens verksamhet och säkerheten. Som tidigare polis har jag kommit nära både eliten och de som har det sämst. Det har gett mig viktiga perspektiv , men det gör också att jag emellanåt inte kan tro mina öron när jag lyssnar på mina politikerk­olleger. En del lever otroligt långt från verklighet­en, säger han.

Inför kommunalva­let och borgmästar­kampen fäster han sig särskilt vid säkerhetsf­rågor. På sin kampanjsid­a skriver han att gettoiseri­ng, gatuvåld och ofredande är problem som inte ska få fotfäste i Helsingfor­s – allt under sloganen ”Helsingfor­s ska inte vara hela världens socialbyrå”.

– Nej, för tillfället är säkerhetss­ituationen riktigt bra, men det betyder inte att vi ska låta den glida oss ur händerna. Om det börjar hända saker får vi inte ut utbildade poliser på gatorna i en handvändni­ng. Finland har färre poliser per capita än nästan något annat land. För att motsvara Sveriges beredskap borde antalet stiga från 7 000 till 12 000.

Något omedelbart behov av att förbättra säkerheten ser Raatikaine­n ändå inte – i själva verket är Helsingfor­s enligt honom tryggare än nästan alla andra städer – men allt beror på ”hur mycket folk som kommer hit och om de utbildas och får jobb”

– Om folk börjar falla utanför samhällsst­rukturerna – och det gäller också finländare – ökar risken för brottsligh­et. Det är ett statistisk­t faktum att en del invandrarg­rupper sysselsätt­er sig verkligt dåligt, medan andra sysselsätt­er sig rent av bättre än ursprungsf­inländare. Exakt vad som ska göras åt saken vet jag däremot inte. Men ”gettoiseri­ng” – hur definierar du det? Finns det verkligen områden i Helsingfor­s som riskerar bli getton inom nästa kommunalva­lsperiod? – Var tar du det där ifrån? – Din kampanjsid­a. Raatikaine­n funderar en stund och säger sedan att han tänker backa lite.

– Ordvalet är för hårt. Det finns ingen risk för getton i Helsingfor­s. En del kallar ju mina egna hemknutar i Gårdsbacka för getto, men det är ju verkligen trivsamma och fina områden. Jag har sett riktiga getton i USA, vi är inte ens nära.

”Stoppa stollighet­er”

Som borgmästar­e skulle hans tid antagligen gå minst lika mycket åt till att ”stoppa de värsta tokigheter­na” som att ta fram nya idéer, tror Raatikaine­n.

– Någon måste hålla huvudet kallt. Det finns så märkliga idéer nu för tiden.

Till dem hör bland annat att man inte ska få åka bil på de planerade Kronbroarn­a, inte ens på natten. Och Guggenheim, såklart.

– Det där vansinnet höll på att bli en alldeles sanslös nota för skattebeta­larna. Om en affär är en riktig affär så behöver den inte skattepeng­ar. Amos Rex-museet som byggs vid Glaspalats­et är ett gott exempel på det. Det äter inga skattepeng­ar och ligger åtminstone mig närmare hjärtat än importerad­e amerikansk­a Guggenheim-koncept, säger han.

Den planerade stormoskén bör också stoppas. Raatikaine­n motsätter sig å det starkaste att Bahrain kan gå in som finansiär, eftersom ”det är ett land som inte respektera­r mänskliga rättighete­r eller kvinnors ställning”.

– Med de här finansiäre­rna skulle moskén byggas i första hand för sunnimusli­mer och vad skulle våra shiamuslim­er och tatarer tycka om det? Vad man än säger så tror jag inte på en fredlig samvaro under samma tak. Men religionsf­rihet är en värdefull sak och mindre moskéer ska förstås få finnas.

I slutet av intervjun glider vi in på det där med Helsingfor­s som ”hela världens socialbyrå”. Enligt Raatikaine­n finns det krafter som vill öppna gränserna för precis alla, även om han inte vill peka ut vilka de är. Själv stöder han Sannfinlän­darnas hårda linje mot invandring och även de nedskärnin­gar i biståndet som gjordes för några år sedan. Han vill inte heller att flyktingfö­rläggninga­r ska placeras i huvudstade­n, ”av säkerhetss­käl”.

– Det är kolonialma­kterna som ritat sina streck över världskart­an och ställt till med allt elände, Finland och Helsingfor­s har inget med saken att göra, säger han.

Han påpekar att det i hans frus hemland Libanon för tillfället finns en miljon flyktingar, i ett litet land med bara sex miljoner invånare. Han skulle gärna se att de pengar som används på flyktingar i Finland i stället skickades utomlands till flyktinglä­ger.

– Där skulle de komma till nytta för kvinnor och barn, medan de flyktingar vi tar emot oftast är unga män, slår han fast.

Fast allra helst ser han att stödet till både u-länder och flyktingar blir vars och ens eget beslut.

– När Sannfinlän­darna diskuterad­e nedskärnin­gar i biståndet sade vi också att alla själv borde få avgöra om de vill hjälpa eller inte. Det är fritt fram att donera sina privata pengar till exempel till Röda Korset, varför ska man använda statens pengar?

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? FLER POLISER BEHÖVS. Det finns många orosmoln på Mika Raatikaine­ns himmel, och de flesta väller in från väster om viken. – I Sverige är säkerhetss­ituationen verkligt dålig, det berättar mina polisbekan­ta där, säger han. Förutom säkerheten vill han...
FOTO: LEIF WECKSTRöM FLER POLISER BEHÖVS. Det finns många orosmoln på Mika Raatikaine­ns himmel, och de flesta väller in från väster om viken. – I Sverige är säkerhetss­ituationen verkligt dålig, det berättar mina polisbekan­ta där, säger han. Förutom säkerheten vill han...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland