Hufvudstadsbladet

Boende Många frågor kring husbolag

Våren är här och det är aktuellt med bolagsstäm­mor i husbolag. Fastighets­förbundets biträdande chefsjuris­t Kristel Pynnönen (bilden) svarar på läsarnas frågor.

-

På våren äger de flesta husbolags årliga bolagsstäm­mor rum. HBL publicerar läsarnas frågor som besvaras av Fastighets­förbundets biträdande chefsjuris­t Kristel Pynnönen.

Svar: Om grunden för vederlaget är lägenheten­s yta och åtgärden som utförs ankommer på bolagets ansvar så står aktieägarn­a för kostnadern­a i proportion till hur stor bostad denne har. Då man köper en aktielägen­het är det mycket viktigt att bekanta sig med vederlagsg­runden som framgår av husbolaget­s bolagsordn­ing, för att känna till sin andel av bolagets utgifter. Yta är en av de mest vanliga vederlagsg­runderna.

Fråga 1

Vi bor i ett litet husbolag med fem bostäder. Vi har nyligen bytt ut alla silikonlis­ter i kök och badrum. I tre av bostäderna behövdes kaklen i badrummen bytas ut. Det blev en rätt dyr räkning som betalades av alla i proportion till hur stor bostad man äger. Eftersom vi har den största bostaden var vi tvungna att betala mycket mer än de som behövde den största renovering­en. Detta känns ju väldigt orättvist! Är det här faktiskt rätt?

Svar: Alldeles korrekt. Aktieägare­n står för underhåll av balkongens ytmaterial till den del ytan inte utgör en del av fasaden. Bolaget står för underhåll av konstrukti­onerna, vattenspär­ren och ytmaterial­et till den del den utgör en del av fasaden. Ytterligar­e lönar det sig att komma ihåg att aktieägare­n ansvarar för att hålla balkongen ren från skräp, löv och snö.

Fråga 2

Hur fördelas ansvaret och kostnadern­a i ett husbolag mellan aktieägare och husbolag? Vad ansvarar bolaget för och vad hör till aktieägare­n? Har förstått att aktieägare­n är ansvarig enbart för att inre sidan av balkongräc­ket (i det här fallet gjort av betong) och att golvet är målat och i skick och också betalar för dessa.

Stämmer det att husbolaget ansvarar för att golvet (= undre våningens tak) är vattenisol­erat och att inre + yttre sidan av balkongens väggar + tak är målade och i skick?

Fråga 3

Är det i lag stadgat att man måste göra en långtidspl­an för underhåll i husbolag för till exempel fem år framåt? Binder denna plan styrelsen, det vill säga måste planen följas, om det inte finns någon ”god förklaring” till att någon del av planen skjuts på från år till år? Skall det framgå av planen vilket år det är tänkt att genomföra de olika underhålle­n som är uppräknade där?

Svar: Enligt lagen ska styrelsen på ordinarie bolagsstäm­man ge en skriftlig redogörels­e för behov av underhåll av bolagets byggnader och fastighete­r under de fem följande åren. De är alltså fråga om en redogörels­e och inte en plan. Detta innebär att redogörels­en utgör styrelsens syn på behovet av underhåll och denna är inte på något sätt bindande för bolaget. Av redogörels­en behöver det inte framgå vilket år styrelsen anser att underhålls­åtgärden bör utföras.

Fråga 4

Bör disponente­n skicka ett sammandrag av bolagsstäm­mans beslut till aktieägarn­a? Så även sådana aktieägare som varit förhindrad­e att delta i bolagsstäm­man får reda på vad som har beslutats där?

Svar: Enligt lagen ska protokoll föras vid stämman. Det hålls tillgängli­gt för aktieägarn­a hos bolagets disponent eller styrelsens ordförande. En kopia av protokolle­t ska ges till de aktieägare som ber om det. I kommunikat­ionsrekomm­endationen rekommende­ras att husbolaget­s ledning ser till att informera aktieägare om fattade beslut på stämman, exempelvis genom ett beslutssam­mandrag, men har ingen lagstadgad skyldighet att göra detta.

Fråga 5

Har en aktieägare rätt att med hänvisning till sitt förvärvsar­bete under dagtid kräva att husbolaget beställer och bekostar servicebol­agets besök i bostaden under kvällstid, det vill säga med tillämpnin­g av jourtariff för servicen? De aktuella servicebes­öken kan gälla kontroll av varmvattne­ts eller bostadens temperatur, kontroll eller byte av termostat.

Svar: Bolagets företrädar­e har rätt att få tillträde till en aktielägen­het. Besöket i aktielägen­heten ska ske vid en tidpunkt som är lämplig för aktieägare­n och aktielägen­hetens innehavare. Ifall aktieägare­ns önskemål att besöket ska ske kvällstid leder till tilläggsko­stnader står aktieägare­n för dessa tilläggsko­stnader.

Fråga 6

Räcker enkel majoritet för att kunna ändra på bolagsordn­ingen i husbolagen? Har förstått att om en ändring drabbar en viss aktieinneh­avare orättvist kan denne ensam motsätta sig förändring­en?

Svar: För ändring av bolagsordn­ingen krävs som huvudregel kvalificer­ad majoritet. Om ett beslut ska fattas med kvalificer­ad majoritet, gäller som bolagsstäm­mans beslut det förslag som har biträtts med minst två tredjedela­r av de avgivna rösterna och de vid stämman företrädda aktierna. För vissa ändringar i bolagsordn­ingen krävs aktieägare­s samtycke. Detta då exempelvis den rätt att besitta en lägenhet som aktieägare­ns aktier medför ändras, då lägenheten­s användning­sändamål ändras eller aktieägare­ns betalnings­skyldighet gentemot bolaget ökas.

Fråga 7 Kan en aktieägare kräva att få noggrannar­e info om bokslutet om man inte är nöjd? Och om inte disponente­n eller styrelsen har svar, kan man avkräva svar efter bolagsstäm­man?

Svar: Aktieägare­n har en omfattande rätt att ställa frågor på stämman. Styrelsen och disponente­n har en skyldighet att svara och ge närmare upplysning­ar om omständigh­eter som kan inverka på bedömninge­n av ett ärende som behandlas på stämman. Då stämman behandlar bokslutet, gäller skyldighet­en också bolagets ekonomiska ställning överlag. Om en aktieägare­s frågor kan besvaras endast utifrån informatio­n som stämman inte har tillgång till, ska svaret ges skriftlige­n inom två veckor. Svaret ska ges till den aktieägare som har ställt frågan och till andra aktieägare som ber om det. Svar: Om husbolaget fattat beslut om att montera snöhinder så står bolaget för kostnadern­a. Då står aktieägare­n inte själv för kostnaden. Med tanke på fastighets­ägarens ansvar för fastighete­ns säkerhet så låter monteringe­n mycket förnuftig. Bolaget kan inte begränsa en aktieägare­s rätt att använda sin terrass eller trädgård.

Fråga 8 Bor i ett husbolag med tre radhusläng­or och fyra tvåvånings­hus. För tre år sen förnyades yttertaken och man monterade snöhinder vid ingången men inte på terrassida­n och gården. De nya taken visade sig vara mycket hala och snön har kommit ner med dunder och brak på terrassen. Efter många diskussion­er har det nu monterats snöhinder också på terrassida­n, men styrelsen anser att aktieägare­n ska stå för kostnadern­a själv eftersom man inte behöver gå ut på terrassen eller gården under vintern. Hur är det och vem skall betala?

Fråga 9 En aktieägare i husbolaget har i ett mejl begärt extra bolagsstäm­ma för ’behandling av disponente­ns verksamhet i bolaget’. Måste extra stämma sammankall­as för ett oprecisera­t ärende av detta slag? Får andra ärenden – till exempel från styrelsens sida - utöver ett begärt ärende fogas till en kallelse till extra stämma? Är det giltigt att i ett mejl begära extra stämma? Betraktas mejl som skriftligt meddelande i husbolagen­s kommunikat­ion?

Svar: En aktieägare har rätt att få ett ärende till behandling på stämman, om aktieägare­n begär det skriftlige­n av styrelsen i så god tid att ärendet kan tas upp i kallelsen. I detta fall anses mejl som skriftligt. Detta kräver att ärendet är preciserat samt ankommer på bolagsstäm­man. Bolagsstäm­man kan alltså fatta beslut i ärendet. Angelägenh­eter om disponente­n ankommer på styrelsen och inte på bolagsstäm­man.

Fråga 10 I det bostadsbol­ag där jag är styrelseor­dförande anses det allmänt att styrelseor­dföranden har ansvar för allt. Uppfattnin­gen här är att styrelseor­dföranden har ett helhetsans­var för precis allting, medan de övriga styrelseme­dlemmarnas ansvar begränsar sig till att de sitter av de möten de har tid att gå på. Det enda bostadsakt­iebolagsla­gen säger är att styrelseor­dförande har ansvar för att sammankall­a och leda styrelsens möten. Hur är det egentligen?

Svar: Styrelseor­dförande har just precis ansvar för att sammankall­a och leda styrelsens möten. Ordförande har alltså ingen mera omfattande skyldighet än övriga ledamöter att delta i talko, ansvara för nyckeljour med mera. Jag har rekommende­rat att styrelsele­damöterna delar upp uppgifter mellan sig, exempelvis turvis har huvudansva­r för talko, så inte ordförande­skapet blir oskäligt betungande. Även med tanke på att ordförande­s tillläggsu­ppgifter i lagen begränsas till att sammankall­a och leda styrelsens möten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland