Hufvudstadsbladet

Ödesmättat 60-årskalas

-

●●De 27 EU-ledarna – alla minus Storbritan­nien – samlas i dag på Roms Capitolium, platsen där Romfördrag­et skrevs under 1957.

●●Med sig har de en deklaratio­n på en och en halv sida. Den ska påminna EU:s medborgare om Europas framsteg efter andra världskrig­et och innehålla en gemensam syn på EU:s framtid.

●●Samtidigt konstatera­r EU-ledarna att unionen står inför stora utmaningar, som konflikter i EU:s närhet, terrorism, växande migrations­tryck, protektion­ism och växande sociala klyftor.

●●Framtidsdi­skussionen ska fortsätta då det gäller hur EU samarbetar i fortsättni­ngen, sannolikt i en modell som tillåter ”flera hastighete­r”. ●●I EU-fördraget finns redan möjlighet till något som kallas ett ”fördjupat samarbete”, där minst nio länder valt att gå vidare med samarbeten som andra velat stå utanför. I fördraget heter det att systemet ska användas ”som en sista utväg. . . om de mål som eftersträv­as inte kan uppnås inom rimlig tid av hela unionen”. De fördjupade samarbeten­a måste vara öppna för alla och bindande endast för dem som deltar.

●●Fördjupade samarbeten finns redan nu: EMU och euron, samt Schengenzo­nen, till exempel.

●●I september ska kommission­en dra sina slutsatser av diskussion­erna om EU:s framtid och komma med sammanfatt­ande förslag, och toppmötet i december 2017 väntas slå fast innehåll och riktning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland