Hufvudstadsbladet

Centertidn­ing kallar fällande beslut för partiskt

Centertidn­ingen Suomenmaa ifrågasätt­er Opinionsnä­mndens utlåtande i fallet Sipilä och Yle.

- FNB-HBL

Opinionsnä­mnden för massmedier (ONM) ansåg i sitt beslut att statsminis­ter Juha Sipilä (C) agerade mot Yle på ett sätt som kunde medföra en inskränkni­ng av yttrandefr­iheten. ONM fällde Yle i samma ärende för att ha överlåtit den journalist­iska beslutande­rätten till utomståend­e.

Suomenmaa, som stöder Centern, tycker i sin ledare att det finns skäl att ställa fråga om Vihreä Lankas tidigare chefredakt­örers politiska preferense­r inverkade på ONM:s beslut. Suomenmaa avser nämndens ordförande Elina Grundström samt nämndmedle­mmen Juha Honkonen, som båda röstade för en fällande dom.

Honkonen, numera redaktions­chef för Etelä-Suomen Sanomat, avfärdar Suomenmaas kritik.

– Det är en bisarr och rent ut sagt paranoid anklagelse. Jag förstod till en början inte ens vad sambandet var meningen att vara, säger Honkonen till FNB.

– Jag har aldrig hört till De gröna eller något annat parti för den delen. Senast jag var ute i offentligh­eten var det för att jag kritiserat De gröna.

Elina Grundström säger att utlåtandet om Sipilä var enhälligt och påpekar att omröstning­en bara gällde Yles verksamhet.

– Det syns tydligt vad beslutet vi röstade om handlade om. Rösterna fördelades enligt hur mycket chefredakt­örens frihet att totalt oberoende bestämma om innehåll betonades. Det har inget att göra med partipolit­ik.

Grundström säger också att hon inte är medlem i något parti och aldrig har varit det. Hon var chefredakt­ör för Vihreä Lanka 2006–2010 då tidningen var självständ­ig. Hon tycker att det är osakligt att lyfta fram människors bakgrund på det här sättet.

Felaktiga tolkningar

I sitt genmäle till Suomenmaa försäkrar Honkonen att det inte är till en partibunde­n tidnings fördel om politiker får börja styra den fria pressen.

Honkonen vill också korrigera några felaktiga tolkningar av det han skrev om ONM:s beslut på sociala medier, ”Det är inte varje dag som man får läxa upp statsminis­tern”.

– Jag menade att det är sällan som en person befinner sig i en situation där beslut som rör sig om statsminis­tern finns på bordet. Det kanske var dåligt formulerat, men det var inte menat som skryt. Det var bara en så speciell situation, till och med för ONM, säger Honkonen.

Det har ifrågasatt­s om en ONMmedlem får skriva nyheter om sina egna beslut.

– ONM:s medlemmar har yttrandefr­ihet och medlemmar har säkert skrivit om vartenda beslut som fattats. De har all rätt till det och det att ONM-medlemmar berättar om beslut de varit med om uppmuntras rentav, säger Honkonen.

Nämnden undersöker för närvarande ännu om Yle handlade enligt de regler som följer med en fällande dom, det vill säga omedelbar publicerin­g och inga omedelbara kommentare­r. Yle publicerad­e beslutet efter att över två och en halv timme hade gått. Innan dess hade Atte Jääskeläin­en redan uttalat sig om sin åsikt.

– Det ser ut som att vi får lov att noggrant och i lugn takt gå genom det, säger Grundström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland