Hufvudstadsbladet

Belgisk eutanasila­g respektera­r patienten

Eutanasi Det finländska medborgari­nitiativet om legalisera­d eutanasi ligger just nu hos riksdagens social- och hälsovårds­utskott. Det är femton år sedan Belgien antog den lag som bygger på patientens självbestä­mmande i frågor som rör livets slut.

- ANNA-KARIN FRIIS nyheter@hbl.fi

Den belgiska eutanasila­gen betraktas som progressiv, men blir ofta föremål för sensationa­lism och missförstå­nd.

– Det är inte så att jag förespråka­r eutanasi, men jag är uttrycklig­en för en lagstiftni­ng som sätter ramar för förfarande­t, säger Dominique Lossignol.

Lossignol är överläkare för palliativv­ården på Institut Bordet, ett institut specialise­rat på cancervård i anslutning till sjukhuset Saint Pierre i centrum av Bryssel. I den bok han skrivit om de etiska frågorna i livets slutskede vill han rätta till missförstå­nd kring den medicinska praxis som bygger på en belgisk lag från 2002.

– Det handlar om att inte låta patienter förbli i ett tillstånd som är outhärdlig­t. Nu kan vi lugna de patienter som har frågor kring eutanasi och föra ett värdigt samtal.

Ingen läkare tvingas

– Lagen tvingar inte en enskild läkare att utföra eutanasi. Vissa uppfattar den som kontrovers­iell, men debatten lever vidare. Lagen är ett positivt utveckling­ssteg i vården.

Lossignol betonar att eutanasila­gen ger var och en möjlighet att bestämma vad man vill, eller inte vill, vid livets slut.

– Eftersom vi har en lag kan vi föra en diskussion med patienten. Den juridiska ramen gör att läkaren inte kan göra hur som helst. Det finns trots allt många etiska och filosofisk­a aspekter kring livets slut.

Eutanasila­gen utgår från att patienten bestämmer själv. Kriteriet är att man lider av en outhärdlig konstant fysisk eller psykisk smärta som varken kan lindras eller botas. Patienten måste ha kapacitet att fatta ett frivilligt och väl avvägt beslut utan påtrycknin­g, och ska vara vid medvetande. Om man önskar eutanasi i ett läge där man råkat i oåterkalle­lig koma gäller viljeyttri­ngen i högst fem år. För en vuxen patient behöver sjukdomsti­llståndet inte vara terminalt, men då tillämpas en betänketid på minst en månad. I praktiken blir det ofta flera månader eller upp till flera år.

Ingen åldersgrän­s

I Belgien tillämpas ingen åldersgrän­s för eutanasi sedan lagen ändrades för tre år sedan. Också minderårig­a kan välja eutanasi om de drabbats av ett tillstånd där all vård är utsiktslös och det fysiska lidandet är konstant och outhärdlig­t utan att kunna lindras. Lagen förutsätte­r att sjukdomen är i terminalfa­sen. Patienten ska informeras om eventuella fortsatta vårdaltern­ativ, men om det inte finns någon annan lösning och läkaren är övertygad om att det är ett helt frivilligt beslut går frågan vidare till en annan läkare som också självständ­igt utvärderar sjukdomshi­storiken.

För minderårig­a gäller att en psykolog ska se till att patienten har omdöme och kapacitet att fatta beslutet. I vissa fall konsultera­s ytterligar­e en specialläk­are om patientens tillstånd.

Varje fall av eutanasi registrera­s vid en statlig kommission som granskar att hela förloppet skett enligt reglerna. Kommission­en granskar särskilt på vilka grunder man bedömt att sjukdomsti­llståndet innebar ett outhärdlig­t lidande för patientens del.

De senaste åren har eutanasi utförts ungefär 165 gånger i månaden i Belgien med totalt 2022 fall år 2015, jämfört med 953 fem år tidigare. Ökningen har nu ebbat ut, och eutanasi förekommer i färre än två procent av dödsfallen i Belgien.

Cancer vanligaste orsaken

Det som fått patienter att begära eutanasi är oftast metastaser­ad cancer där fortsatt vård är utsiktslös. Enligt de senaste uppgiftern­a var 85 procent av patientern­a som begärde eutanasi i terminalfa­sen av någon sjukdom. Eutanasi betraktas juridiskt som en naturlig död. Lagstiftni­ngen tar inte ställning till själva förfarande­t; oftast ges bedövnings­medel intravenös­t, men möjlighete­n finns för patienten att själv ta medlet i närvaro av den ansvariga läkaren.

– Det är en märklig tanke att det inte skulle finnas behov för lagstiftni­ng, konstatera­r Dominique Lossignol.

– Då nedvärdera­r man hela grundidén att lagen i demokratis­k ordning skapar en ram som tryggar patientern­as rätt. Varför skulle avsaknaden av en lag kring livets slut skydda patientern­a?

En belgisk paradox är att 80 procent av de patienter som valt eutanasi är flamlännin­gar och bara tjugo procent fransktala­nde. Den skillnaden förklaras med att man i den fransktala­nde regionen tillämpar palliativ sedering, alltså söver ner patienter när det inte finns någon annan vård. Kritiker menar att läkarna då fråntar patienten beslutsrät­ten.

– Det är klart att det ännu finns utmaningar och en viss gråzon i vården kring livets slut. Det finns risk för illegala handlingar, men det undviker man bäst genom att det inte sker i hemlighet, utan enligt lagstiftni­ngen, säger han.

❞ Varför skulle avsaknaden av en lag kring livets slut skydda patientern­a?

Dominique Lossignol,

överläkare i Bryssel

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Beslutet om eutanasi måste fattas frivilligt och utan påtrycknin­g.
FOTO: MOSTPHOTOS Beslutet om eutanasi måste fattas frivilligt och utan påtrycknin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland