Hufvudstadsbladet

Attentatsm­annen beskrivs som ”trevlig kille”

Ytterligar­e två personer har gripits i samband med utredninge­n om terrordåde­t i London. Samtidigt börjar bilden av den 52-årige misstänkte gärningsma­nnen Khalid Masood klarna.

- TT-AFP-REUTERS -FNB

Enligt polisen var den misstänkta gärningsma­nnens födelsenam­n Adrian Russell Ajao. I torsdags namngavs han som Khalid Masood, men enligt polisen använde han också flera andra namn.

Han var född i Kent på juldagen 1964 och växte upp i staden Rye på den engelska sydkusten.

Enligt obekräftad­e uppgifter i brittiska medier är Masood en trebarnspa­ppa som har jobbat bland annat som lärare i engelska. Det var också det yrke som Masood uppgav i Birmingham när han hyrde den bil som han använde i attacken.

Enligt tidningen Sun bodde Masood på olika adresser i England under årens lopp och arbetade i tolv år på ett företag för städkemika­lier. Han arbetade som engelsklär­are först i Saudiarabi­en där han bodde 2005– 2009. Senare hade han lärarjobb också genom en egen firma i Birmingham.

Masood var dömd för flera brott. Under åren 1983–2003 dömdes han bland annat för misshandel och ordningsbr­ott. År 2000 fick han en dom på två års fängelse.

Också underrätte­lsetjänste­n MI5 var en kort tid intressera­d av Masood men slutade följa honom eftersom man inte såg honom som något allvarligt hot.

”Han var inte föremål för någon pågående utredning, och det fanns inga underrätte­lser om hans avsikt att utföra en terroratta­ck”, skriver Londonpoli­sen i ett uttalande.

”Som vilken gäst som helst”

Natten före attacken bodde Masood på ett hotell i Brighton på sydkusten.

– Han var mycket vänlig: skrattade, skämtade och berättade om sin familj i Birmingham. Det här är väldigt chockerand­e: han var som vilken gäst som helst, säger hotell Preston Parks direktör Sabeur Toumi till Sky News.

En granne som intervjuas i brittiska medier säger att Masood var trebarnsfa­r och mycket religiös.

– Han var en trevlig kille. Jag brukade se honom när han arbetade i trädgården, säger Iwona Romek till Birmingham Mail.

Enligt de senaste uppgiftern­a dog fyra personer plus attentatsm­annen i terroratta­cken. Cirka 30 personer fördes till på sjukhus. Åtminstone en av dem har livshotand­e skador.

I går morse rapportera­de Londonpoli­sen att ytterligar­e två personer gripits, som beskrivs som viktiga för utredninge­n. Sammanlagt är nio personer frihetsber­övade, misstänkta för förberedel­se till terrordåd. En kvinna har släppts mot borgen. Masoods tidigare fru, en 39-årig kvinna, är en av dem som gripits av polisen, enligt The Telegraph. Polisen har sökt igenom vad som tros vara hennes lägenhet i östra London.

IS tog på torsdagen på sig skulden för attacken via sin propaganda­byrå Amaq.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland