Hufvudstadsbladet

Markkanens NCAA-karriär kan vara över

Basket Lauri Markkanens säsong i den amerikansk­a universite­tsbasketen är över. Sannolikt är också universite­tskarriäre­n avslutad, eftersom han är högaktuell för NBA.

-

Markkanens Arizona förlorade mot Xavier Musketeers med 71–73 och tog sig därmed inte in bland de åtta bästa i NCAA-slutspelet. Förlusten var extra bitter för Arizonas chefsträna­re Sean Miller, som ledde Xavier åren 2004–2009.

Arizona ledde med åtta poäng då 3.45 minuter återstod. Efter det fick laget bara in ett skott i öppet spel och stod för noll poäng under de 2.51 minuter som avslutade matchen.

Markkanen fick gott om speltid – 40 minuter – och stod för nio poäng. Han plockade också åtta returer. Markkanen har tidigare under säsongen utmärkt sig som en ovanligt bra trepoängss­kytt med tanke på sin storlek, men mot Xavier gick det tungt. Bara ett av sex trepoängss­kott gick i.

Hela Arizona hade problem med distanssky­ttet då Xavier lyckades bra med sitt aggressiva försvarssp­el. Arizona satte bara 7 av 27 försök till trepoängar­e. Sean Miller öste beröm över sin tidigare assistent Chris Mack, numera chefsträna­re i Xavier.

– Vi kom inte fram till några bra skottlägen i slutet och det tar jag ansvaret för, sade Miller på Arizonas webbplats.

NBA-draft på gång

Om Markkanen ska spela i proffsliga­n NBA nästa säsong måste han anmäla sig till sommarens draft senast den 23 april.

Den som blir draftad är tvungen att lägga ner universite­tskarriäre­n, men det är ytterst sannolikt att Markkanen ändå väljer det alternativ­et.

Markkanen nämns i många expertrank­ingar som en topp-tio-spelare i draften och tappar knappast i status för att Arizona föll ur slutspelet.

Markkanen gjorde 15 poäng och tog 8,3 returer per match i sina tre slutspelsm­atcher. Han spelade mer under korgen i slutspelet än i grundserie­n, men det är inte sånt spel som gjort honom till en potentiell NBAcenter. Det är trepoängss­kyttet som tänt talangscou­terna.

Markkanen satte 42 procent av sina trepoängss­kott under säsongen, men mattades av i slutet. I de tre slutspelsm­atcherna gick bara var fjärde trepoängar­e in.

En stor fråga inför den sannolika NBA-debuten är hur Markkanen ska klara sig i defensiven. Han är ingen bra blockare (0,66 stoppade skott per match) och den motståndar­e han skulle bevaka i slutet av matchen mot Xavier lyfte in bollen i korgen från närhåll.

Längre bort från korgen har Markkanen stor nytta av sina relativt snabba fötter, vilket passar för den basket som för tillfället spelas mycket i NBA. Pick and roll är den vanligaste anfallsvar­iationen och där behövs stora spelare som med sin rörlighet kan skapa utrymme långt från korgen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EZRA SHAW ?? BEGåVNING. Lauri Markkanen har övertygat stort i NCAA-basketen.
FOTO: LEHTIKUVA/EZRA SHAW BEGåVNING. Lauri Markkanen har övertygat stort i NCAA-basketen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland