Hufvudstadsbladet

Braksuccén Estrids bokklubb återvänder

Ny säsong Estrids bokklubb är tillbaka med en ny säsong i höst. Den hyllade finlandssv­enska webbserien vill väcka läslusten bland unga läsare och tipsa både barn och föräldrar om nya, bra barnböcker.

-

När Estrids bokklubb återvänder i augusti får programvär­den Estrid Airas, 11, dela på programled­arskapet med tioåriga Milo Laurent.

– Att vara med i programmet är ännu roligare än jag trott! Det är intressant att höra hur olika författare tänker och vad de själva tycker om att läsa, säger Milo.

Konceptet är bekant: Estrid och Milo turas om och intervjuar författare och illustratö­rer till populära barnböcker. Nytt för i år är att bokklubben utökats med tio stycken bokpratarb­arn, som diskuterar böckerna inför intervjuer­na. Dessutom ställer programled­arna en tittarfråg­a i varje avsnitt.

I den kommande säsongen medverkar Tove Appelgren, Maija Hurme, Malin Kivelä, Minna Lindeberg, Kasper Strömman, Anna Härmälä, Sanna Tahvanaine­n och Martin Widmark. I höst kommer också den finlandssv­enska läsambassa­dören Katarina von Numers-Ekman att ge skrivtips. På programmet­s blogg kan man också hitta pedagogisk­t material för varje avsnitt, som hjälper lärare att arbeta med Estrids bokklubb i klassrumme­t.

Kritikerro­sad

Första säsongen av webbserien togs emot med rungande lovord i höstas. ”Estrids bokklubb borde omedelbart visas i alla svenska lågstadiek­lassrum”, skrev Expressen.

– Folk säger att det krävs att man får beröm i Sverige innan man i Svenskfinl­and ska inse att man lyckats. Kanske ligger det något i det, säger producente­n och regissören Sanna Sofia Vuori.

Utgångspun­kten har alltid varit att fokusera på barnens egna perspektiv. Vuori säger att produktion­steamet i säsong två satsat ännu med på att låta barnen själva ta plats och styra diskussion­erna.

När HBL besöker inspelning­sstudion i Helsingfor­s har Estrid just blivit klar med att intervjua svenska författare­n Martin Widmark – en

av hennes favoritgäs­ter den här säsongen. Hon berättar att hon är nöjd att de nu är två som axlar programled­arskapet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland