Hufvudstadsbladet

Ung på nytt?

- CARL APPELBERG

Det händer ibland att jag inte somnar när jag lagt mig för natten. Då finns det ett bra botemedel, jag börja tänka på något absurt, någon overklig idé som jag fått för mig. Här om kvällen var det klippt igen, då plockade jag fram en tanke jag lekt med ibland.

Jag börjar tänka på hur det skulle vara att leva om sitt liv igen, med den förutsättn­ingen att jag hade kvar alla kunskaper jag skaffat mig under mitt tidigare liv. Den tanken har säkert också många andra haft.

Men sedan blir jag tveksam, från vilken ålder skulle jag börja mitt nya liv? Inte som baby, absolut inte, tänk att ligga i vaggan, kunna tre språk men bara i stånd att säga bla, bla, bläh, gurgel.

Inte heller den tidiga barndomen duger, om man av misstag skulle säga något vettigt så skulle man anses lillgammal och förmanas och uppfostras. Usch!

Men sedan blir jag tveksam, från vilken ålder skulle jag börja mitt nya liv? Inte som baby, absolut inte, tänk att ligga i vaggan, kunna tre språk men bara i stånd att säga bla, bla, bläh, gurgel.

Skolåldern då, då hade man väl nytta av sina kunskaper? Tja, språk skulle vara bra, jag skulle till exempel få godkända prov i finska för en gångs skull. Men matematik, fysik och kemi skulle fortfarand­e vara okända storheter. Och tonår och pubertet längtar jag inte efter. De där intelligen­ta mobilerna skulle jag inte heller klara, de där små skivorna som alla stirrar på.

Visserlige­n skulle man då få nya kamrater, nya vänner och det känns bra just nu när det börjar bli tomt omkring mig. Hm, kanske nya flickvänne­r också? Nehej, jag är så nöjd så med den gamla flickvän jag har kvar.

Men medelålder­n då? Jobb, ny familj, nya barn, ny bostad, stress och hets, när man lärt sig att hantera pensionärs­livet så känns det för jobbigt. Visst var det en intressant tid, mycket hände, både i jobbet och utanför det, men gjort är gjort, att upprepa det lockar inte.

Alltså återstår pensionärs­livet, som inte är så enkelt det heller, men det är ändå en tid då man själv bestämmer vad man ska göra, eller inte göra. Åtminstone tror man det. Det livet pågår just nu, det har sina utmaningar och glädjeämne­n, så jag tror när allt kommer omkring att jag är nöjd med vad jag har. När jag kommit så här långt i min tankegång somnar jag vanligen.

Att bli ung på nytt, det går inte, men nog skulle det kännas bra med lite nya krafter. Och så skönt det skulle vara om man kunde vakna någon morgon och inte vara styv och stel och helst vilja sova några timmar till!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland