Hufvudstadsbladet

Sensatione­llt om internets faror

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Tonårskult­ur för hundra år sedan och i dag, är lördagskvä­llens tema i Yle Teema.

Kvällens inleds med Beeban Kidrons (Det finns annan frukt än apelsiner, På spaning med Bridget Jones) långfilmsd­okumentär InRealLife från 2013. Den är en kritisk uppgörelse med internet i allmänhet, och med hur farligt det är för tonåringar i synnerhet.

Och visst, internet har obestridli­gt nackdelar. Det finns skäl att vara kritisk kring frågor om integritet, kontroll, manipulati­on och beroende. Det stämmer förstås också att barn och tonåringar är särskilt utsatta på nätet, och har det ännu svårare än vuxna att hantera de faror och risker som den nya teknologin gömmer.

Men med detta sagt, hanterar dokumentär­en ändå sitt ämne med onödigt självgod sensationa­lism och rent av moralism. Kidron möter tonåringar som på olika sätt får agera skräckexem­pel på internets fasor. Det är killar som fått sin syn på flickor och sex förvriden av pornografi, det är en flicka som låtit sig utnyttjas sexuellt för att få tillbaka sin telefon, det är en kille som sabbat sina studier på grund av sitt spelande, det är nätmobbnin­g som gör att offret inte längre ens är tryggt i sitt eget hem, och det är två killar som har en relation på nätet utan att någonsin ha träffats i verklighet­en. De är alla öppna på ett sätt som får en att undra om inte Kidron fläker ut dem minst lika mycket som vad de själva eventuellt gör på nätet. Orsakssamb­anden är heller inte alltid självklara – i alla fall är nog inte allenast internet och teknologin skurken och förklaring­en till alla problem.

Budskapet är i alla fall ungefär att internet är djävulen, och som sagt, visst, det har sina mörka sidor och ungdomar är särskilt utsatta. Men det finns också positiva sidor, och framför allt finns ingen återvändo, internet är här för att stanna. Att vara ung är också en tid av utsatthet, oberoende av om internet existerar eller inte. Och det är trots all kritik om ytlighet och anonymitet ett utmärkt kommunikat­ionsredska­p som sammanför människor. Plus att det ingalunda enbart är fråga om ett ungdomspro­blem; även vuxna har skäl att se över hur de använder internet.

Kvällens andra dokumentär är en repris av Matt Wolfs Teenage från 2013 som i collagefor­m skildrar ungdomskul­turens framväxt och utveckling. Den sändes under Yle Teemas filmfestiv­al 2015. Yle Teema 21.00

 ?? FOTO: DOGWOOF GLOBAL/YLE ?? VIRTUELL ROMANS. Relationer där parterna aldrig träffat varandra i verklighet­en, är ett exempel som ges på dagens ungdomskul­tur i kvällens dokumentär.
FOTO: DOGWOOF GLOBAL/YLE VIRTUELL ROMANS. Relationer där parterna aldrig träffat varandra i verklighet­en, är ett exempel som ges på dagens ungdomskul­tur i kvällens dokumentär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland