Hufvudstadsbladet

USA medger civila offer

FN bestört – 200 civila döda i USA-lett flyganfall i Irak

-

USA undersöker uppgifter om att uppemot 200 civila ska ha dödats i ett flyganfall av den USA-ledda alliansen mot den IS-kontroller­ade delen av irakiska Mosul.

Om uppgiftern­a stämmer rör det sig om det största antalet civila som dödats i ett enskilt flyganfall sedan USA började strida i Irak 2003.

FN uttrycker djup oro över rapportern­a.

– Vi är chockade över den här fruktansvä­rda förlusten av människoli­v, säger Lisa Grande, FN:s humanitära koordinato­r för Irak, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt irakiska militärer var det ett flyganfall, riktat mot krypskytta­r på taken till byggnader i området. Att det fanns civila i husets källare var de inte medvetna om.

Efter beskedet om de många civila offren har den irakiska regeringen beslutat att pausa sina attacker mot mål i västra Mosul, rapportera­r Reuters.

Efter beskedet att många civila offer krävts under en amerikansk flygräd den 17 mars har den irakiska regeringen beslutat att pausa sina attacker mot mål i västra Mosul, rapportera­r Reuters.

Dödsiffran är inte officiell men en- ligt boende i området som attackerad­es kan så många som 200 civila ha mist livet i flygräden för en dryg vecka sedan.

Händelsen uppmärksam­mades efter att FN uttryckt djup oro över rapportern­a över det som skett.

– Vi är chockade över den här fruktansvä­rda förlusten av människoli­v, säger Lisa Grande, FN:s humanitära koordinato­r för Irak.

Civila i källaren

Om den höga dödssiffra­n stämmer är det en av de attacker – som utförts i ett enskilt flyganfall – som krävt störst antal civila offer sedan USA började strida i Irak 2003, rapportera­r The New York Times.

USA:s militär bekräftade officiellt i går att man ”på Iraks begäran attackerat IS-mål den 17 mars på den plats i västra Mosul där civila offer har krävts”.

En utredning har nu inletts av den amerikansk­a militären för att ta reda på vad som exakt skett.

Enligt irakiska militärer var flyganfall­et riktat mot IS-krypskytta­r på taken till byggnader i området. Att det fanns civila i husets källare var de inte medvetna om, säger general Maan al-Saadi.

– Efter bombningen blev vi förvånade över de civila offren. Jag tror att det var en fälla av IS för att stoppa flyganfall­en och vända opinionen mot oss, säger al-Saadi till The New York Times.

Enligt Nawfal Hammadi, som är provinsguv­ernör i Nineveh, där Mosul är huvudstad, har över 130 människor dödats i flyganfall i västra Mosul de senaste dagarna. Bashar al-Kiki, som är provinsråd­ets ordförande i området, säger till Reuters att ”dussintals” kroppar fortfarand­e ligger begravda i rasmassor i staden.

Uppgiftern­a kommer efter rapporter om att tiotals civila dödats i två olika USA-ledda flyganfall i Syrien den senaste tiden, bland annat mot en moské i byn al-Jina, där uppemot 50 människor dödades. Båda händelsern­a utreds av amerikansk militär.

Omkring 400 000 civila är enligt FN fast i de IS-kontroller­ade delarna av Mosul i Irak, som militären sedan i februari kämpar för att återta.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI ?? ANFALL MOT IS-FäSTET. Rökplymer stiger över Mosul under de irakiska styrkornas räder.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI ANFALL MOT IS-FäSTET. Rökplymer stiger över Mosul under de irakiska styrkornas räder.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ARIS MESSINIS ?? MåNGA OFFER. Anhöriga sörjer då invånare i Mosul, som dödats av attacker riktade mot IS, täcks in med mattor och filtar. Bilden är från 17 mars då den ödesdigra attacken ägde rum.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ARIS MESSINIS MåNGA OFFER. Anhöriga sörjer då invånare i Mosul, som dödats av attacker riktade mot IS, täcks in med mattor och filtar. Bilden är från 17 mars då den ödesdigra attacken ägde rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland