Hufvudstadsbladet

Hjälper hjälpen att hitta fram

Hungersnöd En maktlös omvärld ser hur över tjugo miljoner människor de närmaste månaderna kommer att drabbas av akut hungersnöd i fyra afrikanska länder. Finlandssv­enska Larissa Bruun på Unicefs landskonto­r i Sudan försöker få bidragsgiv­arna att stödja Su

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

HBL har träffat Unicefs Larissa Bruun som jobbar i svältens Sudan.

– Teamet jag leder jobbar ihop med bidragsgiv­arna för att finansiera vårt arbete och stödja de olika programtea­men. Vi måste se till att Unicefs arbete med lokala partner i Sudan fyller kvalitetsk­riterierna. Bidragsgiv­arnas förtroende för oss är A och O, Unicef är helt beroende av de bidrag organisati­onen samlar in från länder, privata sektorn och privatpers­oner.

– Givarna vill veta vart pengarna går, det är självklart. Vi tar gärna med våra partner ut på fältet. I dag är givarna själva väldigt aktiva, de kommer ofta med konkreta förslag om hur vi bör göra.

En viktig del av biståndsar­betet i dag är samarbetet med den privata sektorn i mottagarla­ndet. En förbättrad ekonomi ökar den politiska stabilitet­en. Det råder inte brist på företag som är intressera­de av att jobba med FN-organisati­oner.

– Unicef är ett viktigt varumärke. Det är en positiv sak att få jobba med oss. Därför måste vi ha god koll på dem vi jobbar med. Vi har ett team i Genève som sköter granskning­en globalt. I Sudan jobbar en person i mitt team med kvalitetsg­ranskning av lokala programpar­tner. Jag har inte stött på fall av missbruk i Sudan, säger Larissa Bruun, på kort semester med familjen i Finland.

Det är ett välbehövli­gt avbrott från vardagen i Khartoum, Sudans huvudstad, där arbetsdaga­rna är långa och heta.

Sista maten tar slut

Sudan är något av stormens öga, ett mottagar- och genomgångs­land för flyktingar­na, i den hungerkata­strof som nu snabbt är på uppsegling i Afrika. I grannlande­t Sydsudan, som blev självständ­igt för bara sju år sedan våldtas och dödas civila. Befolkning­en som levt på jordbruk har blivit av med boskap och jordbruksr­edskap. Matreserve­rna är helt slut.

I Somalia räknar man med att sex miljoner människor behöver akut hjälp, i nordöstra Nigeria där terrororga­nisationen Boko Haram härjar är svälten ett faktum, samma gäller det krigshärja­de Jemen.

Nu räknar man med att 1,4 miljoner barn i de fyra berörda länderna sannolikt kommer att dö i svält i år. Siffran stiger radikalt när de försvagade barnen drabbas av diarré, lunginflam­mation och kolera.

– Omkring 332 000 människor från Sydsudan har flytt till Sudan. De flesta bor inte på läger utan är uppblandad­e med sina forna landsmän. Läget är mycket komplext och svårt att överblicka. Bara i huvudstade­n räknar man med 35 000 flyktingar, men det kommer just nu ett tusental över gränsen varje dag.

De officiella siffrorna är inte heller att lita på. Bedömare säger att de är förskönade.

– Också i Sudan räknar vi med två miljoner undernärda barn, av vilka över en halv miljon är allvarligt undernärda, säger Larissa Bruun.

I Sudan är undernärin­gen inte en följd av den pågående hungerkata­strofen i grannlände­rna utan ett kroniskt tillstånd.

Flyktingar­na i den här regionen

kommer med andra ord från utfattiga länder till fattiga länder.

Självförvå­llat

Hungerkata­strofen är nästan helt och hållet förorsakad av människan. I Sydsudan har de civila hamnat i kläm mellan regeringst­rupper och rebeller, i Nigeria drabbas civilbefol­kningen när regeringst­rupperna försöker utrota Boko Haram och i Jemen är orsaken till hungersnöd­en interna strider och den Saudiledda koalitione­ns blockad av humanitära operatione­r och bombningar av hamnar och flygfält för att hindra att hjälpen når fram till de nödlidande.

Kevin Watkins, chef för brittiska Rädda Barnen, och en av de ledande internatio­nella biståndsex­perterna skriver i sin blogg i The Guardian att allt det som nu sker var tydligt förutsägba­rt redan för flera månader sedan, men att det internatio­nella samfundet nu är så tungrott att FN-organisati­oner som borde ha samarbetat har misslyckat­s i koordineri­ngen. Watkins ger ändå FN:s nya generalsek­reterare António Guterres en eloge för att han vaknat och rutit till, även om det dröjde. FN skulle nu behöva fem miljarder euro för sina akuta behov, men problemet är att donatorern­a levererar sina pengar med fördröjnin­g.

– Det är klart att det känns som ett stort misslyckan­de att vi har en sådan hungerkata­strof i så många länder. Det är alldeles klart, säger Bruun.

Men hon påminner om att Unicef regelbunde­t – och särskilt under det senaste halvåret – talat ut om de höga hungersiff­rorna och läget i de fyra länderna. Men organisati­onen har robusta program som både reagerar på och förebygger undernärin­g.

Problemet är att FN och de andra humanitära aktörerna inte haft tillträde till viktiga områden i de fyra krisdrabba­de länderna, som de borde ha haft för att kunna bistå befolkning­en.

Ge kontanter

Watkins anser att det kostnadsef­fektivaste sättet att hjälpa de mest utsatta människorn­a nu är att ge dem kontanter som de kan köpa mat för. Den här formen av hjälp borde snabbt ges högre prioritet, anser han.

– Det är något som vi också i Sudan just nu undersöker som ett alternativ och något som blivit allt vanligare bland många biståndsor­ganisation­er när förutsättn­ingarna är de rätta, säger Bruun.

FN:s flyktingor­ganisation UNHCR räknar med att 1,6 miljoner människor redan har flytt från Sydsudan. Nästan en miljon väntas söka sig till Uganda och över 300 000 till Sudan.

– USA har varit en av de största bidragsgiv­arna i området. Om USA skär ner på sitt bistånd så syns det först nästa år. Nu har USA varit mycket generöst, tack och lov.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? HJäLPER ATT HJäLPA. Larissa Bruuns jobb är att se till Unicefbidr­agen går dit de ska i Sudan och att givarnas förtroende inte rubbas.
FOTO: CATA PORTIN HJäLPER ATT HJäLPA. Larissa Bruuns jobb är att se till Unicefbidr­agen går dit de ska i Sudan och att givarnas förtroende inte rubbas.
 ?? FOTO: UNICEF / GONZALEZ FARR ?? TRöTT OCH SJUK. Sarah Nyawar i Juba i Sydsudan håller ett vakande öga på sitt barn, två år gamla Nyamule Thuokhok, som lider av både undernärin­g och anemi.
FOTO: UNICEF / GONZALEZ FARR TRöTT OCH SJUK. Sarah Nyawar i Juba i Sydsudan håller ett vakande öga på sitt barn, två år gamla Nyamule Thuokhok, som lider av både undernärin­g och anemi.
 ?? FOTO: UNICEF / MODOLA ?? HäLSOKONTR­OLL. Nyalel Gatcauk, 2, ligger i sin faster Angelina Nyanins famn hos hälsovårda­ren i Thonyor i Sydsudan. Angelina har fem egna barn, men tar också hand om sin brorsdotte­r efter att mamman fördes bort av regeringen­s styrkor. Nyalels pappa befinner sig i Sudan.
FOTO: UNICEF / MODOLA HäLSOKONTR­OLL. Nyalel Gatcauk, 2, ligger i sin faster Angelina Nyanins famn hos hälsovårda­ren i Thonyor i Sydsudan. Angelina har fem egna barn, men tar också hand om sin brorsdotte­r efter att mamman fördes bort av regeringen­s styrkor. Nyalels pappa befinner sig i Sudan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland