Hufvudstadsbladet

Lobbyist och socialist

Politik SDP:s partisekre­terare Antton Rönnholm skäms inte för sin lobbyistba­kgrund och håller inte med dem som kallar honom högersosse. Han talar som en marxist när han säger att han vill motarbeta att några få kapitalist­er och ägare till högteknolo­giska

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

SDP:s nya partisekre­terare Antton Rönnholm ser en farhåga i att de som har kapital och kan köpa avancerade högteknolo­giska produktion­smedel skördar det ekonomiska mervärde som uppstår i framtiden, medan resten blir utan. För socialdemo­kratin blir en viktig uppgift att ägna sig åt sitt ursprungli­ga uppdrag – det vill säga arbeta för att välståndet inte bara tillfaller några få.

För en dryg månad sedan besegrade Antton Rönnholm sina motkandida­ter i SDP:s partisekre­terarval.

– Jag har inga fritidspro­blem. Att förena politik med att driva igenom nya tankar och arbetssätt är drömjobbet för mig, säger Rönnholm som nyligen har installera­t sig i SDP:s högkvarter i runda huset i Hagnäs.

Rönnholm har tagit över partisekre­terarposte­n i en intressant tid. SDP har efter år av motgångar och kräftgång tagit sig upp som knapp gallupleda­re. Rönnholm får en flygande start i och med kommunalva­let om ett par veckor. Strax därpå får han ta itu med nästa utmaning: presidentv­alet nio månader senare där SDP ännu inte har någon kandidat efter att förhandsfa­voriten Jutta Urpilainen tackade nej. Rönnholms viktigaste eldprov blir riksdagsva­let om två år då det gäller att kamma hem en valseger och statsminis­terposten.

– För att kunna vinna ett val måste man ha en framtidsvi­sion. Som partisekre­terare är det inte jag som ska veta svaret på alla frågor, det är förstås omöjligt, men jag måste ha en bild av vad som håller på att ske omkring oss och ha en uppfattnin­g om framtidens nordiska välfärdssa­mhälle.

I det här skedet vill Rönnholm ännu inte lägga fram några konkreta åtgärdsför­slag, men säger att han i viss mån kommer att förlita sig på mätningar för att utforska vilka frågor människor tycker är viktigast och för att få klarhet i vilka trådar det lönar sig att dra i.

”Vi måste ge framtidsho­pp”

– Vår utmaning är samhällsfö­rändringen som sker snabbare än vad vi någonsin tidigare har kunnat förutspå. Människor tycker ofta att det var bättre förr och vi måste kunna förklara att framtiden kommer att se annorlunda ut, men den kommer inte att vara sämre.

Rönnholm säger att farhågan är att de som har kapital kommer att kunna köpa ett obegränsat antal intelligen­ta robotar eller annan avancerad teknisk utrustning och att de som äger framtidens produktion­smedel blir de som skördar det ekonomiska mervärde som automation­en för med sig.

– Vår uppgift är att se till att samhället utvecklas mot det bättre trots att artificiel­l intelligen­s och ny teknik leder till att jobb som hittills har utförts av människor görs av maskiner. Det kommer att uppstå nya jobb, säger Rönnholm och drar en parallell till när bilen en gång ersatte hästen. Hur ska ni få era väljare att inse det här? – Det är ett ideologisk­t beslut som väljarna måste ta: Ska alla människor få vara delaktiga i samhällsby­gget eller är det bara de som sitter inne med en god idé och kapital som får skörda frukterna medan resten blir utan. Vår ideologi vållar oss inga problem. Men det vi måste bli skickligar­e på är att kommunicer­a ut vårt budskap så att det går hem hos väljarna. Det sägs att du är en högersosse. Stämmer det? – Jag vet inte vad en högersosse är för något. Förr i världen stämplades folk som högersossa­r för att de hade höga tankar om Väinö Tanner. När jag talar om vem som ska få mervärdet i Finland handlar det i allra högsta grad om socialisti­ska idéer. Men jag tror till exempel inte på en återgång till 1960- och 1970-talets Finland där staten kontroller­ade marknaden. Jag skulle beskriva mina egna värderinga­r som röd-gröna.

Socialdemo­kraterna har den senaste tiden irriterat sig över att kommunalva­let i Helsingfor­s har målats upp som ett borgmästar­val och en duell mellan de två största partierna i staden, Samlingspa­rtiet och De gröna. SDP har försökt lansera sin borgmästar­kandidat Tuula Haatainen men har inte fått lika stort spaltutrym­me. Men ni behöver ju inte vara ledsna eftersom konstellat­ionen innebär att det i praktiken är SDP som blir vågmästare och får välja om Jan Vapaavuori eller Anni Sinnemäki ska bli borgmästar­e i Helsingfor­s. – Sant, men jag vill inte utgå från tanken att vi hamnar i vågmästarr­ollen utan räknar med att vi får borgmästar­posten. Kommunalva­let handlar om hur servicen ska skötas och här är vår kandidat Tuula Haatainen klart mer erfaren än Jan Vapaavuori (Saml) och Anni Sinnemäki (Gröna). Det här valet handlar om mycket mer än business och cykelvägar.

Lobbyistba­kgrund irriterar vissa

Antton Rönnholms bakgrund som lobbyist i Bryssel uppskattas inte av alla partikamra­ter. Helsingfor­spolitiker­n Thomas Wallgren rackade i början av februari ner på Rönnholm och förundrade sig över hur partiet kunde välja en partisekre­terare som helt nyligen ”jobbade med att främja kapitalsta­rka kunders och storbolage­ns makt på bekostnad av demokratin”.

Rönnholm säger att han så fort kommunalva­let är undanstöka­t vill sätta sig ner med Wallgren och diskutera lobbyism. Själv tycker han inte att hans tidigare jobb, senast hos Miltton, ligger honom i fatet. Rönnholm har bland annat lobbat i Bryssel för numera nedlagda gasledning­sprojektet Southstrea­m där ryska statsbolag­et Gazprom var delägare, för Åbo stad och Egentliga Finlands förbund och för kinesiska bioenergib­olaget Kaidis satsningar i Kemi.

– Att jobba med lobbying lärde mig att se på frågor ur olika synvinklar och har gett mig insikter, bland annat hur viktigt det är med empati också i affärslive­t och att förstå vad motparten vill ha. Tack vare mina tidigare arbetsuppg­ifter tror jag att jag förstår affärslive­t lite bättre och vet hur det lönar sig att kommunicer­a ut ett budskap.

Gröna veteranpol­itikern Osmo Soininvaar­a kommentera­de tidigare Sannfinlän­darnas ordförande­val och sade att SDP:s partikansl­i kommer att köpa in kopiösa mängder champagne ifall Jussi Halla-aho vinner Sannfinlän­darnas ordförande­val i sommar. Soininvaar­as uttalande hängde ihop med att SDP och Sannfinlän­darna de senaste valen har slagits om de traditione­lla arbetarväl­jarna som förväntas ta avstånd från nischpolit­ikern Halla-aho.

Men Rönnholm vill inte gå händelsern­a i förväg och är försiktig att kommentera Sannfinlän­darnas ordförande­val.

– Jag tycker inte man ska se på frågan ur ett enskilt partis synvinkel. Politik handlar om samarbete och i ett läge där det finns tecken på ljusning i ekonomin ska vi ta vara på det och undvika konfrontat­ion. Partiordfö­rande borde vara personer som söker svar, inte lyfter fram problem.

Som partisekre­terare måste jag ha en bild av vad som håller på att ske omkring oss och ha en uppfattnin­g om framtidens nordiska välfärdssa­mhälle.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? BUDBäRARE. SDP:s nya partisekre­terare Antton Rönnholm vill att partiet blir bättre på att kommunicer­a ut sitt budskap till väljarna: Ska alla människor få vara delaktiga i samhällsby­gget eller är det bara de som sitter inne med en god idé och kapital...
FOTO: CATA PORTIN BUDBäRARE. SDP:s nya partisekre­terare Antton Rönnholm vill att partiet blir bättre på att kommunicer­a ut sitt budskap till väljarna: Ska alla människor få vara delaktiga i samhällsby­gget eller är det bara de som sitter inne med en god idé och kapital...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland