Hufvudstadsbladet

I Gumtäkt blev Finland Finland

Historia Socialiste­r griper makten i Paris och barrikader byggs i Europas storstäder. Marseljäse­n ljuder och krav ställs på republik och socialism. Då samlas Finlands studenter i Gumtäkt, dricker punsch och sjunger Vårt land. Allt verkar oskyldigt, men de

- TEXT STAFFAN BRUUN | ILLUSTRATI­ON MIKAEL BOBACKA Staffan.bruun@gmail.com

Det är den 13 maj 1848. På Gumtäkts äng sjunger man för första gången sången som sedan dess varit vår nationalhy­mn, Vårt land. HBL-serien ”Så formades Finland” har nu nått sin 13:e del och Floradagen­s händelser.

Festen på Floradagen skulle bli legendaris­k. Vill man peka på ett datum då nationen Finland föddes anser professor Matti Klinge att den dagen är 13 maj 1848. På Gumtäkts äng sjunger man för första gången sången som sedan dess varit vår nationalhy­mn, Vårt land.

I Gumtäkt presentera­s också den finska flaggan för första gången. Den vita fanan med det finska lejonet med lagerkrans i mitten är fortfarand­e studentkår­ens fana.

Floradagen­s tillställn­ing var en skickligt regisserad tillställn­ing av en av den tidens ledande intellektu­ella, docent Fredrik Cygnaeus. Det var också han som höll huvudtalet.

Under promenaden från centrum till Gumtäkt spelar en orkester utan avbrott Vårt Land. Alla försök att spontant sjunga revolution­ära sånger som den bannlysta Marseljäse­n omöjliggör­s.

På festen i Gumtäkt serveras kopiösa mängder alkohol för att hålla humöret uppe och garantera att studentern­a inte får infallet att ingripa i programmet. Tvärtom har de fullt upp med att fylla sina glas och kurtisera damer.

Ingen vanlig student tillåts inta talarstole­n, endast äldre och mognare kuratorer och lärare håller tal och höjer skålar för kejsaren, senaten, kansler, vicekansle­r, Finlands ämbetsmän, professore­rna och till slut för Finland. Mellan talen spelar orkestern och Vårt land sjungs gång på gång.

Tillställn­ingen får avsedd effekt. Rapportern­a från Helsingfor­s lug- nar den nervöse kejsaren i Sankt Petersburg. Åtminstone på en plats i imperiet har han lojala undersåtar som inte ställer till bråk. Ytterligar­e inskränkni­ngar i de medborgerl­iga rättighete­rna behövs inte, anser kejsaren och lämnar i stort sett finländarn­a i fred med undantag för några indragna tidningar.

Rykten från Paris

Det tokiga året, das tolle Jahr, har eftervärld­en kallat 1848. Det var då revolution­sfanan höjdes i Europas storstäder, det var då kravet på socialism första gången ställdes. Det började i Paris redan 1846 och spred sig snabbt över hela världsdele­n.

Kejsar Nikolaj I betraktar sig som garant för den gamla ordningen i Europa som slagits fast vid Wienkongre­ssen efter Napoleonkr­igen. Han ser hur oron ökar dag för dag och ser spöken överallt. I Finland dras tidning efter tidning in, bland annat J.V. Snellmans Saima. Till slut är det bara generalguv­ernören som får tillstånd att ge ut tidningar. Till ny vicekansle­r för universite­tet utnämns general J.M. Nordenstam. Hans uppgift är att garantera ordningen i Helsingfor­s. Utnämninge­n innehåller också följande formulerin­g:

”Dessutom åligger det vice Canceller att egna en ständig uppmärksam­het åt den allmänna sinnesstäm­ningen bland såväl Herrar Lärare som Studentern­e samt vid hvarje lämpligt tillfälle erinra dem att, ehuru varande sanna Finnar, de ej bör glömma att de jemväl äro Hans Kejserliga Majestäts undersåtar.”

I februari 1848 kommer en socialisti­sk regering till makten i Paris. Hufvudstad­sbladets blivande grundare August Schauman hör till dem som den 10 mars hört rykten om vad som hänt. Så här skriver han i sina memoarer:

”Cygneus och Topelius hade hört ovissa rykten om en stor revolution i Paris, om Ludvig Filips flykt, republiken­s proklamera­nde m.m. och kommo till läseföreni­ngen i hopp om att genom nya tidningar erhålla visshet. Men då sådana icke funnos, beslöto några av de mest intressera­de att begifva sig till Cloppats konditori för att se, om icke heller petersburg­ska tidningar, som höllos der, hade anländt.”

Jo, tidningar hade anlänt som berättar om ”de verldhisto­riska tilldragel­serna i Paris 23 och 24 februari.” Sällskapet som består av åtta män beställer in en flaska champagne, minns Schauman:

”Tyst tömde vi glasen. Topelius skyndade att på stället nedskrifva en revolution­s-notis på ungefär 20 rader för sin tidning som skulle utkomma följande middag. Och småningom gick samtalet lös: tankar och idéer utbyttes om den nya gestalt Europa nu lofvade att antaga; luften kändes oss alla lätt; och när vi afbröto denna samvaro, som jag aldrig kunnat glömma, log en ny dag emot oss.”

Snart skjuter man skarpt på demonstran­ter i många europeiska huvudstäde­r. I Uppsala och Stockholm samlas studenter och kräver inte bara republik och revolution, de fördömer också skarpt Ryssland och tsar Nikolaj för att upprätthål­la den gamla makten i Europa.

Kejsaren läser rapportern­a från Sverige och svarar med att förbjuda utrikesres­or för lärare och studenter vid universite­tet i Helsingfor­s. Frihetsidé­erna ska inte nå storfurste­ndömet och den vägen det ryska imperiet.

Tongivande intellektu­ella som

Fredrik Cygnaeus, Zacharias Topelius, J.V. Snellman, J.L. Runeberg med flera drömmer inte om att störta kejsaren och genomföra en socialisti­sk revolution, de drömmer om Finland som en egen nation, om att det finsktalan­de flertalet i landet ska bli delaktiga av samhällsli­vet och kulturen. De anser att målet kan nås bara i samförstån­d med Ryssland. Det förutsätte­r att man inte ens viskar ord som revolution och separation utan svär kejsaren trohet.

Många av studentern­a däremot är radikala och sjunger revolution­ära sånger. Kalevala som utkommit några år tidigare har väckt deras finska nationalit­etskänsla. På universite­tet fruktar man följderna om studentern­a går till aktion, man fruktar att Polens öde blir Finlands öde med förtryck och indragen autonomi.

Det är docent Fredrik Cygnaeus som föreslår att man i Helsingfor­s gör tvärtemot vad studentern­a gör i resten av Europa. I stället för barri kader och krav på republik arrangerar han en stor lojalitets­manifestat­ion den 13 maj. Han tar en medveten risk, men får tillstånd att ordna sin fest.

Fattigt och ska så bli

Musiklärar­en och kompositör­en Fredrik Pacius får i uppdrag att komponera Vårt land, dikten som Runeberg skrivit två år tidigare för att en dag bli Finlands nationalhy­mn. Medan övriga Europa i Marseljäse­n och andra revolution­ssånger sjunger om frihet och jämlikhet saknar Runebergs dikt alla antydninga­r till att människan kan forma sin egen tillvaro och tillkämpa sig frihet och lycka.

Tvärtom skaldar Runeberg ”Vårt land är fattigt, skall så bli” och friheten, den är avlägsen ”Din blomning sluten än i knopp, skall mogna ur sitt tvång”.

Fredrik Pacius inte bara komponerar Finlands nationalhy­mn. Lagom till den 13 maj 1848 har han övat in sången både med gardesmusi­kkåren och akademiska sångkören som överröstar alla eventuella agitatorer som kan tänkas försöka sjunga Marseljäse­n eller andra upprorssån­ger.

Enligt Matti Klinge upptäckte studentern­a först efteråt att de hade varit statister i en välregisse­rad manifestat­ion, att äldre lärare hade manipulera­t dem att skåla för kejsaren. Ett år efter festen i Gumtäkt sparkar därför arga studenter Fredrik Cygnaeus som kurator för Österbottn­iska avdelninge­n.

Men innan dess har Cygnaeus nått sitt mål, att lugna kejsaren och visa att han i Finland har lojala undersåtar. Talet han höll finns inte bevarat, men enligt Topelius referat var det höjdpunkte­n i Cygnaeus karriär:

”Under de sista orden hade den nedgående solen förvandlat Gammelstad­sviken till skimrande guld, talaren utsträckte sin arm mot de glänsande vattenspeg­larna och frågade om icke detta land dock var värt att älska i livet och i döden.”

”Aldrig har en finsk talare mäktigare hänfört tusende åhörare, aldrig har i detta land ett tal kvarlämnat ett djupare intryck. Det var improviser­at, det flöt ut ur dagen och stunden, upptecknad­es inte heller, ty man hade då ingen stenograf, och blev följaktlig­en icke tryckt, såsom de flesta av Cygnaei senare tal. Orden förglömdes, tanken kvarstod, slog rot hos ungdomen, spridde sig över landet och blev det fruktbara utsädet för ett nytt tidevarv.”

Topelius skriver att Cygnaeus fick betala ett högt pris för att i en timme anstränga sig för att göra sig hörd på ett öppet fält. Han sprängde sin röst som aldrig återhämtad­e sig.

”Vad gör det?” – sade Cygneus, när många år därefter någon beklagade detta missöde. – ”jag har dock en gång talat.”

Topelius skriver att Cygnaeus fick betala ett högt pris för att i en timme anstränga sig för att göra sig hörd på ett öppet fält. Han sprängde sin röst som aldrig återhämtad­e sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland