Hufvudstadsbladet

Tågen delar regeringen

Anne Berner (C) vill spjälka upp VR i flera bolag och låta privata aktörer köra VR:s tåg. Men Sannfinlän­darna är inte alls överens med kommunikat­ionsminist­ern.

- FNB

Det har uppstått en tvist i regeringen om planerna på att spjälka upp VR, uppger flera källor för FNB. Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) och Sannfinlän­darna har helt olika uppfattnin­gar om VR borde spälkas upp i flera bolag och om passagerar­trafiken borde utsättas för konkurrens redan under den här regeringsp­erioden.

Kommunikat­ionsminist­eriet hade redan velat få saken behandlad i regeringen­s finanspoli­tiska ministerut­skott, men förslaget har inte tagits upp eftersom Berners modell inte duger åt Sannfinlän­darna. Enligt FNB:s uppgifter vill också statsrådet­s ägarstyrni­ngsenhet avancera långsammar­e och delvis med en annan modell än Berner.

Berner har drivit på en uppspjälkn­ing av VR sedan hösten 2015. Hennes modell går ut på att VR delas upp i ett moderbolag och tre separata statsbolag. Ett av dem skulle äga tågen, ett annat fastighete­rna och det tredje skulle sköta om underhålle­t.

Tågbolaget centralt

Det tänkta tågbolaget som skulle hyra ut vagnar och lok på lika villkor till alla aktörer, också VR, är centralt för konkurrens­utsättning­en. En förutsättn­ing för att konkurrens ska uppstå är att eventuella konkurrent­er till VR kan hyra materiel någonstans eftersom anskaffnin­g av nya tåg vore en väldig investerin­g. I praktiken är det bara VR som har materiel som passar i Finland eftersom järnvägarn­a har en annan bredd här än i andra europeiska länder.

De som motsätter sig spjälkning­en hänvisar bland annat till att det behövs betydligt fler tåg om det är fler aktörer som ska dela på dem. Nu kan VR använda samma lok till passagerar­trafik på dagen och till godståg på natten.

Enligt FNB:s uppgifter motsätter sig Sannfinlän­darna tågbolaget. De tycker att målet borde vara att varje företag investerar själv i sitt materiel.

Svindlande fart

Berner och Sannfinlän­darna har också olika linjer i fråga om när trafiken ska öppnas för konkurrens. Enligt FNB:s uppgifter vill Berner öppna för konkurrens före 2019. Sannfinlän­darna anser att tågtrafike­n inte kan öppnas för konkurrens förrän 2024 då VR:s monopolavt­al går ut.

Olika källor säger till FNB att det finns olika åsikter om ärendet inom Samlingspa­rtiet och att partiet skulle kunna vara berett att föra kohandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland