Hufvudstadsbladet

Sipilä: EU står på stabil grund efter brexit

Romdeklara­tionen EU-ledarna utlovar säkerhet, social trygghet och välstånd i en gemensam deklaratio­n på unionens 60-årsdag. Men alla är inte överens om hur vägen ser ut framåt för EU.

- TT-FNB-HBL

Statsminis­ter Juha Sipilä (C), som represente­rar Finland under festlighet­erna i Rom, bedömer att EU nu har en bra gemensam grund att bygga vidare på då Storbritan­nien lämnar unionen.

De 27 återståend­e EU-länderna underteckn­ade i går en gemensam deklaratio­n på 60-årsdagen efter Romfördrag­et.

Sipilä anser att det är bra att EU ibland stannar upp och reflektera­r över allt man uppnått. Han hoppas att människor ska upptäcka vilka saker EU fört med sig i vardagen, som att röra sig fritt, söka jobb i hela unionen och använda en gemensam valuta, säger han till FNB.

– Såklart erkänner vi de utmaningar vi har framför oss, men det är bra att ibland lägga fram på bordet vad som åstadkommi­t, säger Sipilä.

På frågan om vad EU gjort fel, då populistis­ka partier riktar kritiken just mot EU, svarar Sipilä att han tror att människor påverkats av den allmänna kriskänsla som funnits kring EU de senaste tio åren.

– De frågor vi är oeniga om accentuera­s. Varje gång det är såpass många länder involverad­e finns det också meningsski­ljaktighet­er.

Firade 60-årsdag

Högtidstal­en med hyllningar­na till EU var många när unionens ledare firade 60-årsdagen av Romfördrag­et, som lagt grunden för dagens union.

Ceremonin hölls i samma sal på Capitolium i Rom där fördraget en gång skrevs under 1957.

– Då var de sex i den här salen, nu är vi 27, sade Italiens premiärmin­ister Paolo Gentiloni.

För någon timme försökte EU-ledarna glömma bort dagens sprickor mellan medlemslän­derna och utmaningar som konflikter i EU:s närområde, terrorhot, flyktingka­tastrofer i Medelhavet, främlingsf­ientlighet, nationalis­m och missnöje med EU bland unionens medborgare.

Personligt tal

I stället lyftes 60 år av fred fram i tal och svartvita journalfil­mer, liksom borttagna gränser och ekonomiska framsteg.

EU-ledarnas ordförande Donald Tusk höll ett känslosamt och personligt tal om sin uppväxt bakom järnridån i Polen. Han betonade att unionen handlar om gemensamma värden som demokrati, mänskliga rättighete­r och yttrandefr­ihet. Tusk uppmanade EU-ledarna att sluta upp kring dem.

– EU är antingen enat eller så finns det inte alls, sade han.

Inför firandet av EU:s 60 årsdag hade Polen hotat med att inte skriva under EU-ledarnas gemensamma deklaratio­n som är tänkt att ge tillbaka tron på EU-samarbetet efter

britternas beslut att lämna unionen.

När det var dags för underteckn­andet kostade den polska premiärmin­istern Beata Szydlo på sig att skämta och vägrade under en kort sekund att sätta pennan på pappret.

Grekland krävde uttalande

Polen, Ungern, Slovakien och Tjeckien bildar en grupp av länder som oftast hamnat i konflikt med EU den senaste tiden, bland annat om migration, demokratis­ka och rättsstatl­iga principer, och om hur mycket EU ska lägga sig i vad som händer i medlemssta­terna.

Även Grekland skrev till slut under deklaratio­nen mot att EU-ledarnas ordförande Donald Tusk läste upp ett uttalande om att även Grekland omfattas av EU:s höga sociala ambitioner. EU och IMF pressar Grekland att göra smärtsamma reformer för att få ytterligar­e nödlån.

EU-ledarna lovar i sin deklaratio­n att lyssna på EU-medborgarn­as oro. De försäkrar att de ska samarbeta för att bekämpa terrorisme­n, för en hållbar migration, för ekonomiskt välstånd, minskade klyftor och social trygghet för löntagare.

I Polen och andra länder i det fattigare östra EU finns en oro för att åtgärder för social trygghet ska innebära att de rikare EU-länderna ska skydda sig mot låglönekon­kurrens från företag och arbetstaga­re i öst.

Italiens premiärmin­ister Paolo Gentiloni pekade på ett fördjupat försvarssa­marbete som ett av de viktigaste stegen framåt. Det är ett steg som till exempel Sverige är skeptiskt till.

– Jag tror att det är något som den internatio­nella situatione­n kräver, säger Gentiloni.

Det finns också en önskan bland EU:s gamla kärnländer att kunna fördjupa EU-samarbetet på olika områden utan att de nyare medlemssta­terna som inte vill öka EU:s makt bromsar.

I deklaratio­nen står att EU-ledarna ska agera tillsamman­s, men att det kan ske i olika takt, dock i samma riktning.

 ?? FOTO: TIZIANA FABI/LEHTIKUVA/AFP ?? UNDERTECKN­AT. Europaparl­amentets talman Antonio Tajani visar upp den underteckn­ade deklaratio­nen i Rom.
FOTO: TIZIANA FABI/LEHTIKUVA/AFP UNDERTECKN­AT. Europaparl­amentets talman Antonio Tajani visar upp den underteckn­ade deklaratio­nen i Rom.
 ?? FOTO: TIZIANA FABI ?? DEKLARATIO­N. Juha Sipilä underteckn­ar den nya Romdeklara­tionen.
FOTO: TIZIANA FABI DEKLARATIO­N. Juha Sipilä underteckn­ar den nya Romdeklara­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland