Hufvudstadsbladet

Vad står det i dagens Romdeklara­tion?

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Här är utdrag ur den deklaratio­n 27 EU-länder skrev på i går.

”Vi, som leder 27 medlemslän­der...” inleds deklaratio­nen.

Sedan sammanfatt­as de 60 år då den ekonomiska unionen konstruera­ts och blivit EU.

”En union av fred, frihet, demokrati, mänskliga rättighete­r och rättstatsp­rincip”, beskrivs unionen som – och också Polens premiärmin­ister Beata Szydlo har underteckn­at den, mitt under kommission­en pågående granskning av Polens rättstatss­ituation.

Deklaratio­nen slår fast att unionens roll är att skapa trygghet, välfärd, stå för socialt ansvar och spela en nyckelroll i hur globaliser­ingen formas. EU ”ska också vara öppen för sådana europeiska länder som respektera­r våra värderinga­r och förbinder sig att föra dem framåt”.

I deklaratio­nen sägs det att EU kan röra sig framåt i olika hastighete­r, men i samma riktning och så att ”dörren är öppen för de länder som vill komma in senare”. Det här handlar om att skapa ett system där en del länder kan samarbeta mera med varandra vid behov, också om alla inte är med. Alla sådana samarbeten ska ändå vara öppna att gå in i senare.

Alla underteckn­ade förbinder sig därefter till fyra mål:

Ett tryggt Europa med fri rörlighet där de ”yttre gränserna säkras” och en ”hållbar migrations­politik”, samt att bekämpa terrorism och organisera­d brottsligh­et.

Att skapa tillväxt och jobb och stabiliser­a den gemensamma valutan, stärka innovation och särskilt små och medelstora företag, och att trygga tillgången till säker energi som är rimligt prissatt för medborgarn­a.

Ett socialt Europa som ändå tar hänsyn till olika nationella system, som kämpar mot arbetslösh­et, diskrimine­ring och fattigdom, och ”där unga människor för den bästa utbildning­en och skolningen och kan studera och hitta jobb över kontinente­n”, samt en union som värnar om kulturell diversitet.

Och till sist ”ett starkare Europa på den globala scenen”, som arbetar för stabilitet i sina närregione­r. EU ska vara ett verktyg för att skapa samarbete inom försvarsin­dustrin, sägs det, och stärka sin gemensamma säkerhet och det gemensamma försvaret, också i samarbete med Nato ”med hänsyn till nationella omständigh­eter”. Unionen ska vara engagerad i FN och stå för ett multilater­alt system med regler, ”vara stolt över sina värderinga­r, skydda sitt folk, arbeta för fri och rättvis handel och en positiv global klimatpoli­tik”.

Och så avslutas deklaratio­nen med att ”vi har gott samman för det bättre, Europa är vår gemensamma framtid”.

Deklaratio­nen har underteckn­ats av alla EU-länder utom Storbritan­nien, som nästa vecka väntas inleda brexit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland