Hufvudstadsbladet

”Vi måste ge rum för mänsklighe­ten”

Människorä­tt Elisabeth Rehn kritiserad­e regeringen­s asylpoliti­k och framhöll behovet av mänsklighe­t i asylbeslut på Amnestys vårseminar­ium.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Elisabeth Rehn höll det inledande talet vid ett seminarium om flyktingsi­tuationen och våldet mot kvinnor. Seminariet ordnades av människorä­ttsorganis­ationen Amnesty i Helsingfor­s. Slutsatsen var tydlig – Finland borde göra mera för dem som flytt förföljels­e och krig i sina hemländer.

– Vi lever i en tid när lagarna följs på miniminivå och man sällan gör mer än vad som är absolut nödvändigt. Vi borde lyssna mer till hjärtat, sade Rehn.

Hon framhöll att vi bör minnas vår historia – att att även vi har varit flyktingar.

– Också från Finland har folk åkt i hopp om ett bättre liv. Folk reste från Österbotte­n till Amerika, från Finland till Sverige. Förhoppnin­gsvis ska det också gå att göra så i framtiden.

Rehn, som jobbat som FN:s biträdande generalsek­reterare och sändebud i Bosnien-Hercegovin­a, förfäras över att våld mot kvinnor har blivit en allt vanligare krigsstrat­egi.

– Det är effektivt – när man våldtar en liten flicka eller pojke så våldtar man på samma gång indirekt hela byn.

Under sin tid som FN:s sändebud i Bosnien-Hercegovin­a förundrade­s hon över hur det var möjligt att unga män radikalise­ras så snabbt. Hon diskuterad­e saken med en psykiatrik­er som gav henne svaret:

– När det finns en stark ledare, föds grupper som anser det legitimt att människor av olika orsaker inte är likvärdiga. Detta blir snabbt en masspsykos, som med tiden leder till krig och konflikter. I historien finns det hur många exempel som helst av detta fenomen.

Att de som flytt från krig till Finland ska få ett mänskligt mottagande är en klar sak för Rehn. Hon minns själv tillbaka till vinterkrig­et – hur män, kvinnor och barn tvingades anpassa sig till krigssitua­tionen.

– Alla krig lämnar avtryck på människan.

Vid sidan av asylpoliti­ken nämnde hon miljön, bevarande av landsbygd och äldrevård som viktiga frågor inför det stundande kommunalva­let.

Starkt stöd för större flyktingkv­ot

I paneldebat­ten efteråt deltog åtta riksdagsle­damöter från olika partier. Diskussion­en kretsade kring våld mot kvinnor och hur de själva vill ta tag i flyktingsi­tuationen på kommunalni­vå. Sju av åtta ansåg att Finland bör höja flyktingkv­oten. Kimmo Tiilikaine­n (C) stödde en höjd flyktingkv­ot i Helsingfor­s. Silvia Modig (VF) och Emma Kari (De gröna) höll med.

– Deras ställning är som mest känslig när de kommer hit, så vi borde bli bättre på att erbjuda bostad och trygghet direkt de anländer, sa Tiilikaine­n.

– Vi borde vara mer proaktiva, instämde Modig.

Veera Ruoho (Sannf) stödde inte en höjd flyktingkv­ot. Anders Adlercreut­z (SFP) sade att man i Kyrkslätt gjort mycket för nyanlända, men att exempelvis stödet för flyktingba­rn i skolor kunde förbättras.

Alla paneldelta­gare höll med om att våldet mot kvinnor är ett utbrett samhällspr­oblem i Finland – som innefattar många olika former av våld.

– Organisati­oner bär en stor roll i att kunna hjälpa specifika grupper av kvinnor som upplevt våld, sa Modig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? TALAR FöR MäNNISKAN. – Vi lever i en tid när lagarna följs på miniminivå och man sällan gör mer än vad som är absolut nödvändigt. Vi borde lyssna mer till hjärtat, säger Elisabeth Rehn. Rehn höll det inledande talet i går på Amnestys vårseminer­ium i...
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN TALAR FöR MäNNISKAN. – Vi lever i en tid när lagarna följs på miniminivå och man sällan gör mer än vad som är absolut nödvändigt. Vi borde lyssna mer till hjärtat, säger Elisabeth Rehn. Rehn höll det inledande talet i går på Amnestys vårseminer­ium i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland