Hufvudstadsbladet

Utsläppsfi­fflet skrämde inte bilköparna

Bilhandel Elbilar, autonoma bilar och olika slag av bilpooler kommer säkert, men den traditione­lla bilanvändn­ingen försvinner inte i första taget. Det säger Johan Friman, vd på VV-Auto. – Det finns fortfarand­e många praktiska frågor att lösa med elbilen,

- PATrIk HArAld 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Början av 2017 har bjudit på flera ljusglimta­r i ekonomin. Också den konjunktur­känsliga bilhandeln märkte bättre tider, men bara i två veckor. Sedan kom kommunikat­ionsminist­er Anne Berners besked att bilskatten slopas i början av 2018.

– Veckan efter sjönk beställnin­garna på nya bilar med 47 procent i hela landet. Fortfarand­e ligger de landsomfat­tande beställnin­garna 10 procent under i fjolårets nivå. Det är otroligt vilka följder uttalandet fick, säger Johan Friman, som sedan årsskiftet är direktör för Keskos bilhandel och samtidigt vd för Volkswagen-importören och -återförsäl­jaren VV-Auto.

Friman hoppas att bortfallet tas igen under resten av året, men han är tveksam.

– Trots att regeringen meddelat att det inte sker några förändring­ar under nuvarande regering finns osäkerhete­n kvar.

Bilbransch­en vill förstås att skatten slopas så att priset på nya bilar sjunker. Själv förespråka­r Friman att skatten i stället tas in på bränslet, så att den som kör mer också betalar mer.

– I vilket fall som helst måste slopandet av bilskatten ske under en tillräckli­gt lång tid och presentera­s på rätt sätt.

Elva år i Tyskland

Frimans bilintress­e väcktes redan i barndomen. Sin avhandling pro gradu skrev han för Volvo Auto, och hela yrkeskarri­ären har gjorts i bilbransch­en. Han kommer senast från Tyskland där han var landschef för LeasePlan som är världens största billeasing­företag för företagsku­nder.

Enligt Friman är Tyskland på många sätt ett annorlunda billand än Finland. I Tyskland säljs på två veckor lika många nya bilar som på ett helt år i Finland.

– Bilen har en annan ställning

där. Hela den tyska ekonomin mer eller mindre står och faller med bilindustr­in. Bilen har fortfarand­e en viss status. Och de inhemska märkena dominerar.

Tillsamman­s med Grekland toppar Finland statistike­n över Europas äldsta bilbestånd. Den höga skatten är en orsak, men enligt Friman handlar det också om finansieri­ngen, som i hög grad är en kulturfråg­a.

– I Finland finns en viss stolthet i att köpa sin bil med egna pengar, annars köper man begagnat. I Centraleur­opa och USA är det däremot en självklarh­et att köpa på avbetalnin­g. I Finland skulle det finnas stora möjlighete­r att utveckla nya finansieri­ngstjänste­r, säger han.

Hösten 2015 blev det känt att Volkswagen i flera år ägnat sig åt systematis­kt utsläppsfu­sk på dieselbila­r i USA. Trots att saken fick enorm uppmärksam­het verkar konsumente­rna inte ha skrämts. Volkswagen var det mest sålda bilmärket i Finland i fjol, och även globalt var koncernen – där bland annat Audi, Seat och Porsche ingår – etta, med 10,3 miljoner sålda bilar.

– För oss är det mycket positivt. Jag ser ingen annan förklaring än att kunderna upplever att våra bilar är bra. Dessutom gällde utsläppsgr­ejen bilar som inte har tillverkat­s på många år.

Inga dramatiska förändring­ar

Det finns många visioner om hur bilbransch­en utvecklas, där elbilar och autonoma, självköran­de bilar väntas ta en central plats. Också Friman räknar med en utveckling, men några snabba och dramatiska förändring­ar tror han inte på.

– Säkert ökar antalet elbilar också i Finland, men hur snabbt och med vilka volymer vet ingen. Många praktiska problem återstår att lösa. Hur ska alla som inte har egen bilplats sköta laddningen? Hur långt kan man köra och hur klarar bilen kyla? Och så är priset fortfarand­e högre än för en bensin- eller dieselbil.

Trots olösta frågor satsar många bilmärken stort på elbilar. Enligt Friman beror det här på att utsläppskr­aven kontinuerl­igt skärps och att biltillver­karna får allt svårare att hänga med. För att uppfylla kraven måste varje bilmärke därför ha en viss mängd elbilar, så att den genomsnitt­liga utsläppsni­vån per bilmärke håller sig inom gränserna.

– Det här är den största drivkrafte­n för utveckling­en av elbilar just nu.

många gillar att köra

Friman säger att autonoma bilar säkert också kommer, men han är tveksam till om alla vill ha en sådan. Själv gillar han att köra.

– Autonoma bilar fyller säkert en funktion till exempel i långtradar­trafiken. Den som kör långtradar­e gör det sannolikt för att det är ett jobb och inte för att det är roligt. Detsamma kan gälla också i storstäder där folk sitter fast i köer och kommer långsamt framåt. Men den som köper en Porsche tycker antagligen om att köra.

En trend som Friman noterat på kontinente­n är att många unga inte är intressera­de av tjänstebil, utan hellre tar förmånen i pengar. Samtidigt är olika slag av bilpooler är ett växande fenomen.

– Det här gäller säkert också Finland, men trenden begränsas antagligen till Helsingfor­s. Olika slag av alternativ och nya lösningar kommer, men den traditione­lla bilhandeln försvinner inte, säger Friman.

❞ I Finland finns en viss stolthet i att köpa sin bil med egna pengar, annars köper man begagnat. I Centraleur­opa och USA är det däremot en självklarh­et att köpa på avbetalnin­g. Johan friman direktör för Keskos bilhandel vd för Volkswagen-importören och -återförsäl­jaren VV-Auto.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? TILLBAKA I FINLAND. Johan Friman är sedan årsskiftet direktör för Keskos bilhandel och samtidigt vd för Volkswagen-importören och -återförsäl­jaren VV-Auto.
FOTO: LEIF WECKSTRöM TILLBAKA I FINLAND. Johan Friman är sedan årsskiftet direktör för Keskos bilhandel och samtidigt vd för Volkswagen-importören och -återförsäl­jaren VV-Auto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland