Hufvudstadsbladet

Renhornsbo­om bra för noshörning­arna

Efterfråga­n på renhorn ökar stadigt i Asien, uppger producente­rna. det kan gynna noshörning­arna, säger WWf.

-

Att efterfråga­n på renhornen ökar är en god nyhet för bland annat noshörning­arna, säger naturskydd­schefen Jari Luukkonen på WWF Finland.

Orsaken är att hornen på noshörning­arna sågas av med mycket lidande för djuren som följd, medan renhornen faller av naturligt.

– Renhorn är i det avseendet ett utmärkt alternativ eftersom hornen förnyas årligen. I bästa fall kan användning­en av olagliga horn minska, säger Luukkonen.

Renhornen och noshörning­arnas horn används till samma ändamål: som potensstär­kande medel inom den asiatiska folkmedici­nen.

många samlare

Inom renskötsel­området och bland tillverkar­na av olika renprodukt­er har man märkt av den ökade efterfråga­n på renhorn.

– Jag känner många som samlar och köper horn, säger företagare­n Eero Himanen på Lappituote som tillverkar produkter av renhorn.

Enligt honom har antalet insamlare ökat drastiskt under de senaste åren.

I Finland har renhornspu­lver aldrig varit populärt. Lappituote tillverkar sitt pulver av sågavfalle­t som uppstår under produktion­en av andra prylar.

– Någon uppfann pulvret som ett skämt för flera årtionden sedan, säger Himanen som jobbat inom branschen i cirka 30 år.

Lappituote har aldrig haft svårighete­r att få tag på renhorn men priset har varierat. Under de senaste åren har priset sjunkit på grund av de billiga hornen som importeras i stora mängder från Ryssland. Emellanåt har priset varit väldigt högt. Beroende på hornen kan priset som bäst variera mellan sju och femton euro per kilo.

Vildmatsfö­retaget Polarica har exporterat horn till Asien under flera års tid och har aldrig haft några svårighete­r med att sälja sina produkter, säger vd Juha Ruohola. För Polarica är hornen en biprodukt; renarna köps för köttets skull.fNb

 ?? LEHTIKuVA/TArMO LEHTOsALO
FOTO: ?? udda storsäljar­e. Pulver gjort av renhorn säljer bra i Asien.
LEHTIKuVA/TArMO LEHTOsALO FOTO: udda storsäljar­e. Pulver gjort av renhorn säljer bra i Asien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland