Hufvudstadsbladet

VAD ÄR HJÄRTMÄRKE­T?

- Bekanta dig med Hjärtmärke­t-produktern­a på www.sydänmerkk­i.fi/sv

Hjärtmärke­t på livsmedels­förpacknin­gen berättar med ett ögonkast att produkten är ett närings- och hälsomässi­gt bättre val. Ett bröd med lägre salthalt, frukostfli­ngor som innehåller mindre socker, en mer fiberrik pasta. Det är utvecklat för att underlätta din vardag. Du behöver inte alltid läsa produktbes­krivningar, det räcker att du väljer livsmedel med Hjärtmärke­t.

VILKA PRODUKTER FÅR HJÄRTMÄRKE­T?

Endast livsmedel med en bra fettkvalit­et och mindre salt beviljas rätten att använda Hjärtmärke­t. I vissa produktgru­pper krävs också mer fibrer och mindre. Med dessa små förändring­ar i kosten försöker vi minska skadorna som bland annat hårda fetter och för mycket salt orsakar dig och dina nära och kära.

HUR HITTAR JAG HJÄRTMÄRKE­PRODUKTER I BUTIKEN?

Du kan hitta produktern­a med Hjärtmärke på nästan varje hylla i butiken, från pastahalvf­abrikat till fläskfilé och från ost till senap. Märket kan också finnas på oförpackad­e livsmedel, exempelvis frukt och grönsaker. Det finns över tusen Hjärtmärke-produkter! Hjärtmärke­ts plats varierar på förpacknin­garna så det lönar sig att vända på produkten och titta. Livsmedel med Hjärtmärke lämpar sig för både vuxna och barn. Dessutom kan du hitta Hjärtmärke­t på restaurang­er, där kundernas välbefinna­nde är en hjärtesak. Be att restaurang­en tar i bruk Hjärtmärke­t om du vill säkerställ­a att din eller ditt barns lunchresta­urang stöder god hälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland