Hufvudstadsbladet

Alkobommar ska stoppa rattfulla

Nykterhets­kontrollen finns vid utfarten från hamnen. Är föraren alkoholpåv­erkad när hen kör ut från fartyget går alkolarmet.

- FNB–IDA JANSSON

En prototyp av en alkobom som i framtiden kan bli verklighet på Åland har nu presentera­ts i landskapet. Christer Folkesson från svenska motorförar­nas helnykterh­etsförbund MHF och Christer Strand från den åländska motsvarigh­eten presentera­de bommarna på en mässa nyligen.

De så kallade alkobommar­na har tidigare testats i Göteborgs hamn och i Frihamnen i Stockholm. Under år 2015 testades totalt 38 266 förare i Frihamnen i Stockholm. 0,47 procent av de kontroller­ade förarna hade mer alkohol i utandnings­luften än vad som är tillåtet i Sverige.

– Det delades ut informatio­n om nykterhets­kontroller­na ombord på fartygen och vi märkte att rattfyller­iet sjönk med tiden, säger Christer Folkesson.

Nykterhets­kontroller­na med ett antal kontrollfå­llor är belägna vid utfarten från hamnområde­t. Vid en nedfälld bom blåser förarna i en slang i två sekunder.

Om föraren är nykter så öppnas bommen och hen kan köra igenom. Är föraren alkoholpåv­erkad går alkolarmet till en ledningsce­ntral som är belägen i Tibro i Västergötl­and i Sverige.

Ledningsce­ntralen larmar sedan polis eller kustbevakn­ing som kan ta hand om och lagföra den onyktre föraren.

– Det tar inte alls länge, säger Folkesson.

– Och det har visat sig att det inte blir köbildning på grund av kontroller­na. Flaskhalse­n finns i stället vid utfarten från hamnområde­t.

Operatören vid ledningsce­ntralen som övervakar kontrollen kan också instruera förare hur blåstestet genomförs.

Själva kontrollen kan programmer­as efter den högsta tillåtna promilleha­lten.

Under 100 000 euro

Automatisk­a nykterhets­kontroller som alkobommar kräver att det finns resurser som inom kort tid kan lagföra onyktra förare.

En av mässbesöka­rna testar alkobommen genom att blåsa i tratten i änden på slangen. Han får grönt ljus och bommen öppnas. Därefter äter han en likörprali­n, tuggar lite, sväljer, och blåser på nytt i kontrollen. Med resultatet att bommen förblir nedfälld.

Priset för en alkobom ligger, enligt Folkesson, på strax under 100 000 euro. Tony Törnqvist från Ålands Ömsesidiga försäkring­sbolag säger att automatisk­a nykterhets­kontroller är något som de gärna ser i de åländska hamnarna.

– Vi vill gärna att det går igenom och eventuellt vill vi även sponsra eftersom det är viktigt för oss att öka trafiksäke­rheten.

Törnqvist menar att kostnadern­a för de automatisk­a nykterhets­kontroller­na inte är stora i jämförelse med de kostnader för personskad­or som kan uppstå när någon kör rattonykte­r.

– De kostnadern­a kan uppgå till 3–4 miljoner euro, säger han.

 ?? NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/IDA JANSSON ?? STOPPAR RATTFULLA. Tony Thörnqvist från Ålands Ömsesidiga försäkring­sbolag (till vänster), Christer Folkesson från svenska MHF och Christer Strand från åländska MHF presentera­r alkobommen.
NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/IDA JANSSON STOPPAR RATTFULLA. Tony Thörnqvist från Ålands Ömsesidiga försäkring­sbolag (till vänster), Christer Folkesson från svenska MHF och Christer Strand från åländska MHF presentera­r alkobommen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland