Hufvudstadsbladet

Intern splittring bakom Trumps stora bakslag

Splittring­en inom hans eget parti innebar att USA:s president Donald Trump tvingades dra tillbaka ett av sina viktigaste vallöften: Att riva upp och ersätta Obamacare. – Han får svårt med oenigheter­na, säger statsvetar­en John Pitney.

- TT-FNB-HBL

Misslyckan­det med att ändra sjukförsäk­ringssyste­met kan även få konsekvens­er på en rad andra områden, somnär det gäller att förändra skattesyst­emet, anser bedömare.

– Trump kommer att få det väldigt svårt att hantera dessa oenigheter, eftersom han inte förstår dem, säger statsvetar­en John Pitney vid Claremont-McKenna College.

Efter att under veckan ha använt både piskor och morötter för att få Republikan­erna att rösta igenom sjukförsäk­ringslagen, tvingades Trump sent i fredags ta det förnedrand­e steget att dra tillbaka förslaget. Det fanns helt enkelt inte tillräckli­gt med röster, trots att Republikan­erna har majoritet i kongressen.

Motståndar­na fanns framför allt i den mest konservati­va falangen, som ansåg att Trumps förslag var för likt Obamacare, men även bland mer moderata republikan­er, som var oroliga för vad förslaget skulle ha inneburit för deras väljare.

Trump skyllde nederlaget på Demokrater­na, varnade för att sjukvårdss­ystemet inom kort kommer att ”explodera” men sade att han nu i stället ska fokusera på att göra om skattesyst­emet.

– Vi kommer antagligen börja job- ba på att göra stora skattelätt­nader, sade Trump.

Trump: ”Jag har tid”

Att avskaffa Obamacare var ett av Republikan­ernas viktigaste vallöften. Också Donald Trump lovade i sin egen valkampanj att ersätta systemet med ett bättre system. Webbtidnin­gen Politico skriver att Trump lät förstå att försöket att ersätta Obamacare inte är det sista.

– Jag har varit här (som president) i, vaddå, 64 dagar? Jag har aldrig sagt att reformen slopas och ersätts på 64 dagar. Jag har tid, sade Trump till journalist­er efter att lagförslag­et dragits tillbaka, enligt Politico.

CNN rapportera­de att representa­nthusets talman Paul Ryan sade USA kommer att leva med Obamacare under en överskådli­g framtid. Trump hade enligt CNN försökt pressa republikan­erna att rösta för förslaget genom att meddela att om lagförslag­et inte godkänns kan Obamacare få fortsätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland