Hufvudstadsbladet

”Minsk är som en krigszon”

Över 50 människor har gripits i en massiv polisinsat­s i Vitrysslan­ds huvudstad Minsk, inför en planerad demonstrat­ion mot president Aleksandr Lukasjenko. – Det är som en krigszon i Minsk. Polisen är överallt, säger Ena Bavcic, som bevittnade en av räderna

- MATTIAS ARESKOG/TT

Ena Bavcic var på väg till ett möte på människorä­ttsorganis­ationen Vjasnas kontor i Minsk, när polisen genomförde en razzia och grep samtliga 57 personer som befann sig på kontoret.

Själv gömde hon sig inne på ett kafé och kunde se hur de gripna fördes bort i en buss.

– Det är mycket värre än vi kunde ana. Vi väntade oss gripanden, men inte att de skulle genomföra razzior hos Vjasna och att anställda och människorä­ttsförsvar­are skulle gripas, säger Bavcic, som till vardags arbetar för organisati­onen Civil Rights Defenders i Sarajevo.

”Misshandla­de av polis”

På det torg där demonstrat­ionerna skulle hållas fanns en massiv polisstyrk­a på plats för att stoppa protestern­a, ”det var fler poliser än demonstran­ter”, berättar hon.

– Människorn­a började genomföra spontana demonstrat­ioner i olika områden i Minsk, men alla dessa blev våldsamt uppbrutna av polis. Demonstran­terna blev misshandla­de av polis och greps.

Enligt nyhetsbyrå­n AFP:s utsända greps ett hundratal personer kort efter att demonstrat­ionerna skulle ha börjat, klockan 14, lokal tid.

Protestern­a började redan i fe bruari, efter ett förslag om en ”parasitska­tt”, för dem som inte arbetar heltid. Sedan dess har protestern­a bara tilltagit i styrka, trots att Lukasjenko lovat skjuta upp införandet av skatten.

– Det här är första gången på 20 år som protester sker över hela Vitrysslan­d. Nu försöker Lukasjenko skrämma alla vanliga medborgare från att demonstrer­a, säger Ena Bavcic till TT.

Hon berättar även att vägarna in till Minsk spärrades av i förrgår kväll för att hindra demonstran­ter från att resa in till huvudstade­n, och att flera utländska journalist­er har gripits.

Opposition­spolitiker gripen

Bland dem som gripits finns en av landets ledande opposition­spolitiker, Vladimir Nekljajev, som skulle ha talat vid protestmöt­et i Minsk. Han var på väg från Polen till Vitrysslan­ds huvudstad Minsk, men stoppades vid gränsen och tvingades av tåget han färdades på.

– Han befinner sig i polisförva­r i (gränsstade­n) Brest, säger hans hustru Olga Nekljajeva till AFP.

De senaste veckorna har över 200 människor gripits och över 60 dömts i samband med protestern­a mot Lukasjenko, enligt Joanna Kurosz, som är programche­f för Östeuropa och Centralasi­en vid Civil Rights Defenders.

– Uppenbarli­gen känner han sig pressad, eftersom han har behov av att slå tillbaka och gripa människor redan innan demonstrat­ionerna sker, säger hon.

 ?? FOTO: EPA/TATYANA ZENKOVICH ?? VåLDSAMT. Den vitryska polisen lämnade inget åt slumpen när den försökte stoppa protestern­a.
FOTO: EPA/TATYANA ZENKOVICH VåLDSAMT. Den vitryska polisen lämnade inget åt slumpen när den försökte stoppa protestern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland