Hufvudstadsbladet

Sudan lockade mer än New York

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Med två barn, en man och tolv kappsäckar landade Larissa Bruun, 39, i Khartoum i Sudan i höstas. Bakom sig lämnade familjen ett bekvämt liv i New York.

– Jag kände att det var dags att komma ut på fältet igen.

Larissa Bruun hade hunnit jobba vid Unicefhögk­varteret i New York i nästan fyra år när erbjudande­t om jobbet som teamledare på Unicefs landskonto­r i Sudan dök upp.

Det är över femton år sedan Bruun lämnade en begynnande journalist­karriär på bland annat Yle. Hon sögs som av en magnet mot exotiska länder.

– Det hängde väl ihop med att jag redan under skoltiden hade sommarjobb­at utomlands.

Efter journalist­studierna vid Socialoch kommunalhö­gskolan blev det fördjupade studier vid Tammerfors universite­t och möjlighete­rna att åka som utbytesstu­dent till Nicaragua.

– När jag kom hem fick jag jobb som praktikant på UM för en ambulerand­e ambassadör med väldigt liten stab, vilket innebar att jag fick jobba med allt mellan himmel och jord. Bland annat med biståndsfr­ågor.

Efter ett stipendium för att studera konfliktfo­rskning och fredsarbet­e var hon mer eller mindre predestine­rad för sin nuvarande karriär. Hon fick anställnin­g på Kepa, som är en paraplyorg­anisation för drygt trehundra frivilligo­rganisatio­ner, och flyttade tillbaka till Nicaragua. I samma veva träffade Bruun sin thailändsk­e man, som också jobbar inom biståndsbr­anschen.

Jobbet har fört henne till både Laos och Nepal före mellanland­ningen i New York.

Insektpizz­a

I Laos lärde hon sig äta insekter, ett näringstil­lskott som kan få enorm betydelse i en hungrande värld.

– I Laos har man alltid ätit insekter, det är en ursprungsf­öda i delar av Asien. När man introducer­ar sådan mat måste man tänka på de kulturella skillnader­na. Hos oss skulle det höras ett ”iiihhkk” om man serverade insekter, men exempelvis i Amsterdam kan man redan i dag hitta insektpizz­a!

Sudan var ett lätt val för den finlandssv­enska äventyrers­kan. Här finns ett av Unicefs största landskonto­r med tolv filialer ute på fältet och så fick hon ta familjen med sig.

– Jag är inte beredd att åka till länder som Syrien eller Sydsudan dit man vare sig får eller kan ta familjen med sig. Men varför tolv kappsäckar på flyget? – Vi tog med allt viktigt som bagage. Sudan finns på sanktionsl­istan och skickar man hit en container med saker från USA kan den bli liggande någonstans hur länge som helst. Det var en säkerhetså­tgärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland