Hufvudstadsbladet

Generous såg rött – HIFK förlorade igen

Ishockey TPS var steget före i den tredje kvartsfina­len i Åbo.

- marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCuS LINDqvIST

●●TPS-HIFK 4–1 (2–0, 1–0, 1–1) ●●TPS leder med 2–1 i matcher. Bäst av sju till semifinal.

Det hade inte ens gått en minut förrän pucken var första gången i nätmaskorn­a bakom IFK-målvakten Kevin Lankinen. Patrik Virta krutade in 1–0 efter att backparet Oliwer Kaski och Joe Finley dåsat till. Kaski och Finley: i blåsväder ofta i kvartsfina­lerna.

HIFK fick ett par chanser till utjämning i numerärt överläge, men rödtröjorn­as spel i power play är helt värdelöst för tillfället. I stället rymde Jasper Lindsten i väg och spikade TPS andra mål i numerärt underläge i kvartsfina­lerna mot HIFK.

HIFK har spelat sexton gånger i numerärt överläge i playoffsen, gjort noll mål – och släppt in två mål. Det är under all kritik.

I den andra perioden försökte HIFK få TPS ur balans med att spela fysiskt och – ibland – riktigt fult. Joe Finleys liehugg mot Topi Taavitsain­en hör till den mest avskyvärda kategorin. En gammal beprövad HIFK-taktik, som dock inte fungerade den här gången.

Otto Nimeinen satte 3–0 i när Finley blivit av med sin klubba. Kort därefter gjorde sig Henri Tamminen skyldig till en ful tripping och Matt Generous brände propparna totalt och försökte utmana Jasper Lindsten. I stället blev bara han utslängd.

HIFK kom in i den tredje perioden med en fräsch attityd och lyckades reducera genom Ryan O’Connor. Men närmare än så kom IFK inte. Virta satt 4–1 i tom bur. Matchen slutade i sedvanligt tumult när Micke Åsten tog en utvisning för en knätacklin­g och Finley, Henri Tamminen och Taavitsain­en hade lite otalt med varandra.

?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? UTVISAD. Matt Generous brände propparna och blev utslängd.