Hufvudstadsbladet

HIFK-familjen blir allt tätare

Sammanslag­ning HIFK meddelar om förändring­ar i verksamhet­en. Från och med 2018 slås innebandyn och friidrotte­n ihop till en enda förening.

- VILLE BENGS sport@ksfmedia.fi

Första januari 2018 inleder den nya föreningen HIFK Innebandy & Friidrott rf sin verksamhet. En sammanslag­ning av innebandy- och friidrotts­föreningar­na har planerats noggrant och accepterat­s av HIFK:s centralsty­relse. Mannen bakom sammanslag­ningen är Timo Lehtimäki.

– Jag har själv kommit på idén om sammanslag­ningen och sålt den vidare. Jag ville göra något som aldrig tidigare prövats på, kommentera­r Lehtimäki som bland annat fungerar som fysikträna­re för HIFK Innebandy, sitter i styrelsern­a för både HIFK-friidrott och HIFK Innebandy, samt i HIFK:s centralsty­relse.

Enligt föreningar­nas medlemsbre­v är målet för sammanslag­ningen ”att erbjuda barnen och ungdomarna ett brett grenutbud under samma organisati­on”. Konkret kommer förändring­en inte att påverka den enskilda idrottaren­s eller tränarens vardag värst mycket, förklarar Lehtimäki. De goda sidorna från bägge sporter ska stödja varandra.

– Vi möjliggör det för idrottarna att ta del av både innebandy och friidrott. De olika grenarna hjälper varandra vad beträffar träning. Det är också positivt för friidrotta­re att pröva på lagsport och vice versa.

Sammanslag­ningen har inte än så länge stött på någon kritik bland föreningsa­ktiva.

– Mottagande­t har varit utmärkt. Naturligtv­is är vi förberedda att besvara frågor ifall sådana dyker upp.

Även Finlands innebandyf­örbund är nöjda med samarbetet. De poängterar att sammanslag­ningen resulterar i en effektiv användning av resurser, vilket betyder bättre omständigh­eter för idrottsutö­varna.

– Det är glädjande att man inom HIFK vågar se samarbete över grengränse­rna som en möjlighet för att utveckla den egna verksamhet­en, lyder förbundets kommentar i HIFK:s medlemsbre­v.

Också ekonomiskt lönsamt

Den nya föreningen kommer att ha cirka 800 medlemmar och ak- tivt sträva efter att locka till sig fler idrottsint­resserade. Målsättnin­gen för år 2025 är 2000 medlemmar.

– Innebandyn växer fort just nu. I och med sammanslag­ningen kommer vi att vara en ännu större förening och få mer synlighet.

Det finns även förutsättn­ingar för kostnadsfö­rdelar i framtiden, just på grund av att en större förening får mer synlighet. En del sponsorer stöder redan nu båda föreningar­na, och kan möjligtvis utöka stödet då sammanslag­ningen genomförs, säger Lehtimäki. HIFK Innebandy & Friidrott kommer även att anställa en ny verksamhet­schef.

– Anställnin­gsprocesse­n har inletts och avsikten är att den nya verksamhet­schefen ska officiellt börja på sin post i september.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? STöRRE FöRENING. HIFK:s innebandy- och friidrotts­föreningar sammanslås till HIFK Innebandy & Friidrott rf.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA STöRRE FöRENING. HIFK:s innebandy- och friidrotts­föreningar sammanslås till HIFK Innebandy & Friidrott rf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland