Hufvudstadsbladet

Idrottstop­p: Dags att agera

Hälften av sportutöva­rna i Sverige är kvinnor men ändå får de bara 20 procent av de offentligt tilldelade pengarna. Fem organisati­oner och utbildning­ar har gått ihop för att synliggöra de kvinnliga idrottarna och arbeta för ökad jämställdh­et.

- ANNA SVARTSTRöM

STOCKHOLM – Det är pressat att jobba med idrott och vara kvinna. Man glöms ofta bort, säger Linda Wijkström, talesperso­n för nygrundade Swedish Alliance for Women in Sport och generalsek­reterare för Elitfotbol­l Dam.

Och det är slöseri med kompetens, säger hon.

Sammanslut­ningen vill arbeta med att lyfta fram kvinnorna och också få en mer jämställd och inkluderan­de idrott. Bland annat bygger man en databas så att de som klagar på att det inte finns kvinnor för förtroende­eller tränaruppd­rag ska få hjälp att hitta dem.

En rapport från Centrum för idrottsfor­skning visar att 63 procent av styrelseme­dlemmarna i idrottsför­eningar i Sverige är män, bland ordförande­na är andelen ännu högre. Riksidrott­sförbundet­s högsta beslutande organ, Riksidrott­sstyrelsen, föreslår inför sin stämma i maj att kvotering ska införas (40 procent) i idrottsför­bundens styrelser och att de som inte lever upp till det straffas ekonomiskt.

I den lanserings­gala för Swedish Alliance for Women in Sport som ordnades nyligen presentera­des femtio kvinnliga idrottspro­filer. På plats fanns också ministrar och representa­nter för näringsliv­et på plats. Wijkströms­äger att hon ser ett ökat intresse för frågorna i Sverige.

Använder man en skala på ett till tio i hur jämställd den svenska idrottsvär­lden är anser Wijkström att diskussion­en är på sjuan, medan det praktiska utförandet först är på nivå fem. Hennes eget motto, också för sammanslut­ningen, är ”sluta gnälla och börja agera”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland