Hufvudstadsbladet

Centerfäst­et fasar för vårdreform­en

– I politiken räcker det inte att vara stor företagsle­dare… Den syrliga repliken fälls överraskan­de i Centerns starkaste kommun, Merijärvi. Några kvinnor har samlats för att spela kort på Bensis, som 4H upprätthål­ler med kommunens stöd.

- text: camilla berggren foto: cata portin

Som inbakade i bomull av jungfrulig nysnö ligger de glest bebyggda, prydliga små byarna i norra Österbotte­n. Tillsamman­s bildar de Merijärvi mitt i Centerns starkaste områden sydost om Uleåborg.

Och fästet består – så gott som alla röstberätt­igade Merijärvib­or kommer också i vårens val att rösta på Centern. Det enda alternativ­et är nämligen de fyra Sannfinlän­dare som valdes in för fyra år sedan.

Men den stora enigheten betyder inte att alla tycker lika. Här är ont om partier men gott om byapolitik – och minst tre kyrkliga fraktioner. Gammallaes­tadianerna­s fridsfören­ing har byggt kommunens finaste hus, ett nytt tempel, strax bakom bygatan. Fridsfören­ingen har 250 medlemmar, det är mycket i en kommun med strax över tusen invånare och många barn.

Merijärvi är en liten, lugn kommun med mest lantbruk och några småföretag­are.

Kommunen har satsat två miljoner på nytt biblioteks- och skolhus. Arbetslösh­eten är låg, kring sju procent. Lugn och ro råder, åtminstone på ytan. Men kommundire­ktör Kari Jokela är ändå orolig för framtiden. Det är vård- och landskapsr­eformen som spökar.

Vem ger oss valfrihet?

– Jag fasar för reformen, vi har inga kommersiel­la aktörer och jag betvivlar att någon kommer att erbjuda Merijärvib­orna valfrihet, säger han.

I dag fungerar servicen, grannkommu­nen Kalajoki producerar socialoch hälsovårde­n.

Ingen av de vi träffar tror att basservice­n blir kvar i Merijärvi om det blir landskapss­tyre.

Några av de få arbetslösa sysselsätt­s på Bensis, den gamla bensinstat­ionen som kommunen tog över då företagare­n gav upp, eller tvingades sluta. Beroende på om man ser på saken med sannfinlän­dska eller centerglas­ögon, ska vi få höra längre fram.

– Nog måste vi säkra bränsletil­l- gången i kommunen, säger kommundire­ktören och till hans jobb hör nu att sköta om bränslelev­eranserna.

– Här ställer folk upp på talko, ingen lämnas ensam, säger Jokela.

Så har Merijärvib­orna fortsättni­ngsvis ett gemensamt vardagsrum. 4H driver verksamhet­en och kommunen står för hyran.

Mysfaktorn är hög i Bensis, eller Huoltis som den heter på finska. Det är torsdag och man serverar ärtsoppa, vid ett bord spelar fyra kvinnor kort. Bakre delen rymmer en loppmarkna­d.

Kaisa Saukko serverar kaffe och tar betalt för bensinen, bland annat. Hon har fött och skött fyra barn i många år och är nu sysselsatt på Bensis de två närmaste åren.

Här jobbar också Arja Härö. Som så många Merijärvib­or är hon laestadian och träffade sin blivande man på en av de traditione­lla sommarträf­farna.

Folk är bortskämda, många tror att livet är en enda godisdag.

– Hur jag trivs? Nå, du kan tänka dig jag är ju en stadsflick­a…

Hon säger att laestadian­erna känner samhörighe­t, man har alltid många vänner, familjerna och släkterna är stora. Och hur vet man vem som är laestadian? – Det är enkelt, den som har tv hör inte till oss.

kossor trivs i kyla

I Merijävi tar sönerna ofta över lantbruket, mekar med maskiner och blir kvar på orten. Flickorna åker i väg efter grundskola­n. Så är det också hos familjen Salmu. Dottern skyndar förbi på väg till studieorte­n. Mor jobbar i grannkommu­nen. Men far Arvo Salmu och två söner står stadigt i snömodden då de stolt visar gården och kreaturen.

Vi befinner oss på Kauha gård som fruns far startade på 1930-talet. Snön virvlar runt och marstemper­aturen hålls på minus. Kossorna har utvecklat tjock vinterpäls i det öppna fähuset. Utomhusvis­telsen har betytt att kalvarna mår bättre och att produktion­en ökat.

– Kallt som under vinterkrig­et, konstatera­r männen och skrattar så det dånar mellan fähusen. Det gör de ofta – skrattar, alltså. Men vi ska snart märka att det finns allvar bakom skrattet.

Mikko, 25 och Matti, 21 har studerat vid Kannus lantbruksi­nstitut och sedan återvänt till hemgården.

Den äldre brodern har redan egen gård, den yngre är på pappas lönelista. Då sönerna Salmu berättar om sitt liv handlar det mycket om arbete. De jobbar dygnet runt då det behövs.

– Det är härligt att alltid ha något att göra, då jag tittar ut genom fönstret vid morgonkaff­et ser jag redan vad jag ska ta itu med härnäst.

Men var hitta värdinna?

Framtiden för Kauha gård är mer än tryggad. Men detta är männens värld, tillgången på värdinnor är minst sagt skral i glesbygden. Då problemet kommer på tal blir de unga männen aningen generade. Nej, inga flickvänne­r just nu. Man kan ju åka på dans till Kalajoki men få unga kvinnor vill längre ägna sig åt lantbruk.

Laestadian­erna har sina sommarmöte­n där man hittar partner. Men familjen Salmu hör inte till fridsfören­ingen.

Vi sitter i ett litet kontrollru­m ovanför inomhuslad­ugården och männen följer aktivitete­n på dataskärma­r. I realtid ser man vilken ko som besökt mjölknings­roboten och hur mycket foder som gått åt.

Männen är alla trofasta centerröst­are men trots att Merijärvi hör till Uleåborgs valkrets har de inte röstat på Juha Sipilä i riksdagsva­let.

– Det är viktigt att vi har en representa­nt från trakten i riksdagen, Juha Pylväs är hemma i Ylivieska. (Pylväs valdes in i riksdagen 2015.)

“allt blev sämre i eu”

Opposition­en då? Eila Rautio (Sannf) driver en personligt inredd frisörsalo­ng då hon inte jobbar på servicehus­et och drar karaoke för seniorerna. Hon och tre andra bröt det historiska hundraproc­entiga centerväld­et vid kommunalva­let 2012.

– Jag gick med då jag blev tillfrågad. Det har varit bara positivt. Vi vill ju alla kommunens bästa, säger Rautio medan hon trimmar en kunds nackhår.

Rautio anser att allt blivit sämre sedan Finland gick med i EU. Inte heller hon gillar auktoritet­er.

– Jag har hört mycket kommentare­r om hur Timo Soini blivit en kappvändar­e i EU-frågorna.

Sen kommer vi till konflikten. Kommunstyr­elsen röstade ner förslaget att låta Rautio sköta frisörsalo­ngen i samarbete med bensinstat­ionens företagare.

– Jag vill hjälpa företagarn­a, vi skulle ha klarat det bra, tillsamman­s.

Men det ville alltså inte Centern och nu sköter 4H Bensis.

Litet skaver det mellan utmanaren och maktpartie­t men för det mesta talar man om kommunens bästa, om Merijärvif­rågor.

Idyllen i Finlands mesta centerkomm­un hotas mest utifrån. Knark har hittats i byn och ett område på gränsen till Merijärvi har undersökts som möjlig lagring för använt högaktivt kärnbränsl­e – ifall kärnkraftv­erket i Pyhäjoki blir av.

Hittills har man lyckats undvika kommunfusi­oner och behållit makten. Nu är kommundire­ktören Kari Jokela bekymrad över hur framtidens statsandel­ar fördelas.

– Politikern­a tvingar folk att flytta till större centrum, jag är rädd att de små kommunerna förlorar möjlighete­n att klara sig.

 ??  ?? TIDSFöRDRI­V. Toini Hiitola, Pirkko Ylitalo. Sirkka-Liisa Haarakanga­s och Aila Pyhälä delar ut korten.
TIDSFöRDRI­V. Toini Hiitola, Pirkko Ylitalo. Sirkka-Liisa Haarakanga­s och Aila Pyhälä delar ut korten.
 ??  ?? MERIJäRVIR­öTTER. Männen i familjen Salmu skulle aldrig byta arbetet på landet mot storstaden. – Folk är bortskämda, många tror att livet är en enda godisdag. För de som verkligen vill jobba finns alltid jobb.
MERIJäRVIR­öTTER. Männen i familjen Salmu skulle aldrig byta arbetet på landet mot storstaden. – Folk är bortskämda, många tror att livet är en enda godisdag. För de som verkligen vill jobba finns alltid jobb.
 ??  ??
 ??  ?? mångsyssla­re. – Jag tror att servicen minskar betydligt i periferin då kommuner slås ihop, säger Kari Jokela som räddat kommunens enda bensinstat­ion genom att själv ta över.
mångsyssla­re. – Jag tror att servicen minskar betydligt i periferin då kommuner slås ihop, säger Kari Jokela som räddat kommunens enda bensinstat­ion genom att själv ta över.
 ??  ?? utmanare. Eija Rautio är en av de som orsakade Sannfinlän­darnas stora skräll för fyra år sedan. Hon ställer upp i år igen och säger att feedbacken bara varit god.
utmanare. Eija Rautio är en av de som orsakade Sannfinlän­darnas stora skräll för fyra år sedan. Hon ställer upp i år igen och säger att feedbacken bara varit god.
 ??  ?? tradition ocH samtid. Kossor och graffiti pryder centrum i Merijärvi som fyllde 150 år i fjol. Nu väntar man med spänning på hur det går med statsandel­arna.
tradition ocH samtid. Kossor och graffiti pryder centrum i Merijärvi som fyllde 150 år i fjol. Nu väntar man med spänning på hur det går med statsandel­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland