Hufvudstadsbladet

SFP:s Korsnäs har hög trivselfak­tor

-

Korsnäs var länge den mest svenska kommunen i världen. Nu satsar man enligt kommundire­ktör Christina Båssar på att i stället bli den mest internatio­nella kommunen. Tio procent av befolkning­en är av utländsk härkomst. Tre procent är finska. SFP kammade hem hela 95,0 procent av rösterna 2012 och gick back med 1,3 procent. – Alla ideologier ryms med inom SFP, säger Båssar. Korsnäs har valt att sköta äldrevårde­n själv. Och trivselfak­torn är hög. – Det blir en helt annan känsla i det lokala boendet, säger Båssar. Under de senaste åren har man satsat mycket på den gemensamma hälsocentr­alen i Malax. Men om vårdreform­en blir av övergår den till landskapet. Utan ersättning. – Jag är jätteoroli­g för hela reformen, den verkar inte vara genomtänkt, säger Christina Båssar. Invånare: 2173 invånare.

Röstningsp­rocent 2012: 74,8. Sysselsätt­ningsgrad: 77,0 procent. Inkomstska­ttesats: 21 procent. Näringsgre­nar: Växthusodl­ing, pälsdjursu­ppfödning, småföretag.

Service: Ordnas via samkommune­n Malax-Korsnäs hälsocentr­al. Kommunen har ett eget socialkans­li. Närmaste centralsju­khus finns i Vasa. Statsandel­ar per invånare: 2 883 euro. Nettoskuld per invånare: 2 143,5 Den ekonomiska försörjnin­gskvoten:

1,30.

Läge: vid kusten i svenska Österbotte­n 50 km från Vasa söderut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland